Rusové objevili starý svět - provrtali se do antarktického jezera

Moskva - Ruská antarktická expedice minulou neděli dvakrát pronikla do hlubin největšího jezera v Antarktidě a při druhém vrtu odebrala vzorky zmrzlé vody. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo pro ochranu životního prostředí, které misi do Antarktidy zastřešuje. Vědci do největšího hlubinného polárního jezera pronikli čtyřkilometrovou vrstvou ledu. Jezero by mohlo odkrýt neznámé formy života nebo vývoj klimatických změn.

Jezero Vostok (Východ) už několik desítek let vzrušuje vědce z celého světa, protože bylo odděleno od zbytku světa 15 až 20 milionů let. Projekt petrohradského institutu pro výzkum Arktidy a Antarktidy by mohl přinést nové poznatky o vývoji života na Zemi, o neznámých formách života i o klimatických změnách. „Nevíme, jaké bylo tehdy (před miliony let) klima a jaké existovaly druhy bakterií,“ prohlásil Valery Lukin, vědec z Institutu pro výzkum Arktidy a Antarktidy v Petrohradě.
   
Ruský projekt vyvolával ve vědeckých kruzích spory ohledně chemikálií, jichž expedice používala při vrtání. Řada vědců se obávala, že by voda Vostoku mohla být kontaminována petrolejem, freony a dalšími materiály užívanými při vrtání.

Podle ruských odborníků obavy nejsou na místě

Případné nečistoty se prý díky zpětnému sání dostanou zpátky do vrtu, kde okamžitě zmrznou. Stalo se to i při druhém nedělním vrtu, při němž vrtná souprava nasála do šachty třicet až čtyřicet litrů vody. V šachtě vrtu pak voda zmrzla a otvor uzavřela. Vzorky této zmrzlé vody vědci odebrali do speciálních laboratorních nádob.

Při jejím rozboru by mohli vědci přijít na to, jak se bude měnit hladina moří a klima nebo jaké jsou podmínky na některých měsících Jupitera a Saturnu. I tam existují jezera pod příkrovem ledu. „Podíváme se na mimozemský život na naší planetě Zemi. Když se ukáže, že tam žádný život neexistuje, bude i takový objev důležitý, protože by to bylo první neobyvatelné místo naší planety,“ konstatoval vědec a šéf Astrobiologické pracovní skupiny v Petrohradě Sergej Bulat.

V Antarktidě je asi 70 procent zásob sladké vody na Zemi. Teplota na povrchu nad jezerem Vostok v zimním období dosahuje až téměř 90 stupňů mrazu, ale samo jezero ohřívá energie zemského jádra. Vostok je největším z asi 400 antarktických jezer skrytých pod ledem.    
Podle zprávy ruského ministerstva je jezero Vostok rozlohou větší než jakékoli jezero v Evropě a svým tvarem připomíná jihosibiřský Bajkal. Šířka vodní plochy dosahuje 30 až 80 kilometrů, dlouhé je 300 kilometrů. Hloubka jezera je až jeden kilometr.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)