Roste počet goril v přírodě? To ukáže jejich sčítání

Kamapla – Vědci se snaží sečíst gorily horské v ugandském Národním parku Bwindi. Před pěti lety jich napočítali 302 a nyní netrpělivě očekávají výsledky letošního sčítání. Vědci i ugandská vláda věří, že tentokrát bude číslo díky přísné ochraně goril vyšší. Vždyť na světě jich podle loňských statistik zbývá jen pouhých 790.

Vzácné gorily horské žijí v hornatých oblastech na západě Ugandy. Zahlédnout je je snem mnoha turistů. Kromě nich teď Národní park Bwindi pročesává i skupins vědců, které se snaží primáty sečíst. Jednou z nich je i primatoložka Martha Robbinsová z německého Institutu Maxe Plancka. „Sčítání je jednou z nejvýznamnějších ochranářských aktivit, které pro horské gorily děláme. Pořádáme ho zhruba jednou za pět let. Můžeme díky němu sledovat velikost populace. A taky díky němu zjistíme, nakolik jsou efektivní různá opatření na jejich ochranu, které v parku probíhají,“ dodala.

Důležité pro vědce jsou noční pelechy

Park Bwindi o rozloze 331 kilometrů čtverečných během následujících týdnů pečlivě projde šest vědeckých týmů, které pomocí místních stopařů hledají v pralese gorilí stezky. Ty je pak dovedou k hnízdům, jež si gorily každou noc staví.  „Počítáme tyto jejich noclehárny a zaznamenáváme jejich polohu. A hlavně v nich sbíráme gorilí trus. Ten pak pošleme na genetickou analýzu, a tak můžeme velmi přesně identifikovat jednotlivé gorily v místní populaci,“ vysvětluje Robbinsová.

Gorily horské žijí v deštném pralese ve výškách mezi dvěmi a čtyřmi tisíci metry nad mořem v Konžské demokratické republice, Rwandě a právě Ugandě. Ve své domovině nemusí čelit pouze pytlákům, ale problémy jim způsobuje také vlastní slabý imunitní systém a citlivost na stres. Proto pro přístup k nim platí velmi přísná pravidla. Turisty, kteří mají nějaké zdravotní potíže, k nim strážci parku nepustí. A skupiny zvědavců nesmějí být větší než 8 lidí, aby měly gorily klid. I tak Uganda na turistech sledujících gorily ročně vydělá skoro 4 a půl milionu dolarů. Za pouhou hodinu pozorování totiž každý turista zaplatí 500 dolarů.

Pontius Ezuma, manažer pro ochranu Národního parku Bwindi

„Snažíme se gorily ochránit pro příští generace. Je pro nás proto velmi důležité vědět, jak si populace stojí. Čekáme na výsledky sčítání. Chceme vědět, jestli počet zvířat roste nebo naopak klesá.“

Ugandská vláda pochopila, že zásadním při ochraně horských goril je přístup místních. V jednom z programů se proto zaměřila na komunity žijící kolem parků. Sice stále ještě dochází k ojedinělým případům pytláctví, počty takových útoků se ale podařilo dramaticky snížit. Všichni proto věří, že výsledky sčítání, které budou k dispozici příští rok, budou pozitivní.

Gorily horské (zdroj: ČT24)