Robot v uniformě: Při přestřelce v Dallasu zřejmě poprvé zabíjel

Horizont ČT24: Odstřelovače v Dallasu zneškodnil policejní robot (zdroj: ČT24)

Využívání robotů při plnění různých taktických úkolů není nic neobvyklého. Během nedávné dramatické přestřelky v americkém Dallasu ale robot zřejmě vůbec poprvé i zabíjel. Poté, co selhalo vyjednávání, přivezl k pachateli výbušninu a policie ji na dálku odpálila. Vzhledem k úspěšnosti celé operace nelze nyní vyloučit, že se budou podobné scénáře v budoucnu opakovat.

Robot vydrží neúnavně pracovat až osm hodin, ovládá se přes tablet, laptop nebo herní joystick. Na jeho operační zprovoznění stačí dvě minuty, umí se pohybovat v obtížném terénu včetně schodů. Zvládne operovat v tisícimetrovém okruhu, dokáže prozkoumat zamořená prostředí, zneškodnit výbušninu, nebo ji odpálit. 

„Naším posláním je udržet lidi v bezpečné vzdálenosti od riskantních podmínek, které jsme viděli v Iráku a Afghánistánu, kde hrozily exploze improvizovaných výbušných zařízení,“ říká viceprezident společnosti Endeavor Robotics Tim Trainer.

Taktický pozemní robot operoval i při dramatickém policejním zásahu proti sniperovi z Dallasu. Policisté při něm ztratili pět svých lidí, o dalšího přijít nechtěli. „Velmi nejistá a riskantní situace. Proč tam neposlat robota spíš než riskovat další život,“ dodává Trainer.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Každá z těchto situací je velmi rozdílná. V tomto konkrétním případě věřím, na základě informací, které mám k dispozici, že to bylo správné rozhodnutí, které zachránilo životy dalších policistů,“ nechal se slyšet také komisař newyorské policie Bill Bratton. 

Taktický pozemní robot ale rozhodně není primárně zabijákem, umí hlavně pomáhat. Dosud zabíjela pomocí robotů – především dronů – hlavně armáda. Policie včetně té dallaské ještě do nedávna využívala pozemní roboty pouze k jejich původním účelům.