Ramnicu Valcea – vítejte v rumunském „městě hackerů“

Bukurešť - „Poctivost je ctnost, ale když si dříví nenakradeš, zmrzneš,“ praví rumunské přísloví. Možná i proto se malé město ve středu dvacetimilionové země stalo světovou metropolí kyberkriminality. Podle rumunské policie pochází až 80 procent internetových podvodů na Američany z okolí města Ramnicu Valcea.

Na první pohled je to město jako každé jiné - na ten druhý ne tak docela. Centrum lemují luxusní butiky a silnice brázdí auta, která si většina Rumunů nemůže dovolit. „Jde o zahraniční, drahá auta. Taková máme v Ramnicu Valcea. Hodně nových aut, která s místní ekonomikou nemají vůbec nic společného,“ poznamenal ředitel školy Valerica Rascu.

Mnohem víc společného mají s kyberkriminalitou a internetovými podvody. Policejní razie jsou tu na denním pořádku. Na každého zatčeného připadají desítky dalších, kteří v ilegálním byznysu začínají. „Nutné technické předpoklady pro tento druh kriminality jsou hodně nízké. Bylo tu v minulosti několik lidí, kterým se podařilo získat peníze, což asi do této zázračné zóny přilákalo další lidi,“ myslí si policista specializující se na kyberkriminalitu.

Student Petrut

„Skoro všichni moji kolegové se zaměřují na matematiku a IT. Studenti začínají pracovat s IT programy už v deváté třídě. A každý, kdo se naučil programovat, může poměrně jednoduše hackovat jakýkoli účet nebo jinak poškodit další lidi.“

V Rumunsku mají "město hackerů" (zdroj: ČT24)

Hackeři mají žně

Gangy hackerů v tomto stotisícovém městě žijí už od 90. let. Některým jde o slávu, většině ale o bohatství. Za týden si můžou přijít i na desítky tisíc eur. „Mnozí lidé jsou idioti. Američané si po internetu dokonce objednávají i chléb. Já jsem jim prodal už i auta,“ prohlásil anonymní hacker.

Právě na Američany mají mladí Rumuni nejvíc posvíceno. Třeba Iceman, jak si mladý hacker Robert Butyka říká, se před pár lety naboural do vnitřních serverů NASA. Dostal pokutu a tříletou podmínku. Surfovat internetem může v klidu dál. „Získáte přístup k serveru, i když nemůžu přesně říct jak. A přes něj si pak koupíte kreditní nebo jiné karty s VBV, což znamená, že jsou ověřené společností VISA,“ konstatoval hacker.

Podobně se zatím neznámá skupina hackerů mohla před Vánocemi dostat i do serverů amerických obchodů Target a Neiman Marcus. Některé stopy druhé největší kyberloupeže v amerických dějinách vedly právě do Rumunska. FBI ani stovky jimi vycvičených rumunských policistů to ale zatím nepotvrdily.


Zvětšit mapu