Proti násilí v Sýrii protestuje Saúdská Arábie i LAS

Rijád – Saúdská Arábie odvolala svého velvyslance ze Sýrie ke konzultacím. Oznámil to saúdskoarabský král Abdalláh v prohlášení k syrské krizi, kde armáda krvavě potlačuje protivládní demonstrace. „To, co se děje v Sýrii, není pro Saúdskou Arábii akceptovatelné,“ prohlásil Abdalláh. Své velvyslance odvolal také Kuvajt a Bahrajn. Syrského prezidenta Bašára Asada poprvé oficiálně vyzvala k ukončení krveprolití i Liga arabských států. Sýrie zažila krvavý víkend; vojáci během neděle zabili nejméně 70 civilistů. Přes polovinu z nich zemřelo při těžké tankové palbě ve východosyrském městě Dajr az-Zaur.

„Saúdská Arábie oznamuje, že povolává svého velvyslance ke konzultacím,“ prohlásil saúdskoarabský panovník. Současně s tím vyzval syrské představitele, aby „zastavili mašinerii smrti a prolévání krve“, dokud není příliš pozdě. Král rovněž vyzval k uskutečnění takových reforem v Sýrii, které „nebudou pouhými sliby, ale skutečnými reformami“.

Asad odvolal ministra, změny se ale nečekají

Asad dnes odvolal ministra obrany generála Alího Habíba a nahradil ho dosavadním náčelníkem generálního štábu ozbrojených sil generálem Dáudem Radžhou. Podle pozorovatelů se dá ale stěží očekávat, že by tento krok předznamenal změnu politiky Asadova režimu. Sesazený Habíb je na sankčním seznamu Evropské unie, která v reakci na pětiměsíční represe syrského režimu zakázala řadě představitelů jeho vládnoucí hierarchie vstup na své území. Podle syrské televize je Habíb „už nějaký čas nemocný a jeho zdravotní stav se v poslední době zhoršil“. Generál Raždha byl na jeho post jmenován „po schůzkách prezidenta Asada s delegacemi zástupců měst zmítaných protivládními demonstracemi“, vysvětlila televize.

Ve snaze vytvořit zdání demokratických reforem režim prezidenta Bašára Asada ohlásil „svobodné“ volby s termínem do konce roku, ale hned následující den nechal zatknout jednoho z opozičních vůdců Valída Buního. „Sýrie se vydala cestou reforem. Zakročit proti neřádu, který přehrazuje silnice, izoluje města a terorizuje obyvatele, je povinností státu, který musí dohlížet na bezpečnost a chránit životy civilistů,“ prohlásil syrský prezident.

Po Saudské Arábii stáhl svého velvyslance ze Sýrie i Kuvajt. Ministr zahraničí Kuvajtu dodal, že kvůli situaci v Sýrii se sejdou ministři zahraničí zemí Perského zálivu. Postup Damašku kritizuje i Jordánsko a turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan vyslal do Sýrie ministra zahraničí, aby prezidenta Asada navštívil osobně. Němečtí křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové navrhli, aby evropské země zastavily dovoz syrské ropy a plynu.

Asadův režim rozšířil vojenské akce nejméně na dvě další města – Hulá a Idlib – a dál zatýká opoziční politiky. V Hamá, které tanky bombardovaly před týdnem, jsou v obklíčení armády statisíce lidí. Docházejí jim léky, potraviny a pitná voda.

Armáda už devátým dnem obléhá Dajr az-Zaur. Od dnešního rána je tam slyšet palba, lidé se bojí vyjít ven a odvážet raněné do nemocnic. Místo toho jim pomáhají sami a zřídili v ulicích polní nemocnice. „Město je naprosto ochromeno,“ sdělil jeden z aktivistů.