Požár v Coloradu má druhou oběť

Colorado Springs - Americké úřady našly druhou oběť mimořádně ničivého požáru u města Colorado Springs. Je to již šestá oběť letošní vlny požárů ve státě Colorado. Bez dalších podrobností to v pátek odpoledne místního času sdělila místní policie. Z města bylo evakuováno už asi 36 tisíc osob. Šéf místní policie Peter Carey během pátku uvedl, že pohřešována je ještě jedna osoba, která žila na stejné adrese jako první oběť, a dalších asi deset lidí. Obavy z plamenů přinutily úřady v některých amerických státech zrušit pyrotechnickou část oslav Dne nezávislosti 4. července.

Záchranáři nalezli druhou oběť v den, kdy do Colorada kvůli požárům podnikl cestu prezident Barack Obama. Ten už den předtím vyhlásil pro Colorado stav katastrofy. Požár coloradský guvernér označil na nejničivější v dějinách státu. Ohně, které se valí na Colorado Springs, tento týden spálily už 347 domů.

Plameny v celém státě zatím spálily území o rozloze 7 500 hektarů a na území čtyřsettisícového Colorada Springs je oheň ještě ničivější než požár na severu Colorada, který zničil 257 domů a měl donedávna rekordní škody. Příčiny vzniku požáru, který vypukl v sobotu, zatím nejsou známy, řadu oblastí USA ale zasahují vedra a sucha. Z města bylo evakuováno asi 36 000 osob. Během dneška se počet evakuovaných snížil na 10 000. Pohřešováno je podle místní policie méně než deset lidí.

Obamovu dnešní návštěvu v Coloradu novináři označují za částečně politickou, neboť tento západní stát bude jedním z těch významnějších v listopadových prezidentských volbách.

Podle amerických federálních úřadů zuří v současnosti v celých Spojených státech 41 velkých požárů. Velkou část z nich způsobil úder blesku do vyprahlé půdy. Náklady na boj s požáry za letošní rok podle serveru USA Today zatím dosáhly asi 120 milionů dolarů (2,4 miliardy Kč). Celkově si za letošní rok vyžádaly vlny požárů ve státě Colorado už šest lidských životů.

Od státu Utah po Indianu představa odpalování pyrotechniky ve vyprahlých oblastech přinutila místní úřady k odvolání chystaných ohňostrojů, které na Den nezávislosti 4. července tradičně bývají největší v roce. Veřejné nebo soukromé akce tohoto druhu byly zrušeny také ve státech Arkansas, Illinois, Indiana, Kansas, Missouri, Utah a Wisconsin.