Podle rakouského kancléře nejsou ploty řešení. Fico naopak připouští stavbu

Výstavba plotů na hranicích není řešením současné uprchlické krize. V televizní debatě stanice ORF to uvedl rakouský kancléř Werner Faymann. Ministryně vnitra jeho vlády Johanna Miklová-Leitnerová přitom ve středu oznámila, že Vídeň na hranici se Slovinskem stavbu plotu plánuje. O případné instalaci zátaras uvažuje i slovenský premiér Robert Fico.

„Kdo věří, že se dá uprchlická otázka vyřešit ploty, je úplně vedle,“ uvedl Faymann. Jediným skutečným řešením problému je podle něj ukončení konfliktu v Sýrii a vznik přijímacích středisek na vnějších hranicích Evropské unie.

Nyní je třeba běžencům na takzvané balkánské stezce poskytnout hlavně ubytování odolná vůči nadcházejícímu chladnému počasí.

Migranti na přechodu Spielfeld
Zdroj: Srdjan Zivulovic/Reuters

Plot, o kterém hovořila Miklová-Leitnerová, bude podle rakouského kancléře pouze „stavebním opatřením“, jež umožní v oblasti města Spielfeld na rakousko-slovinské hranici zavedení „lepší kontroly“.

Do země díky němu nepřijde ani o uprchlíka méně, upozornil Faymann. Také Miklová-Leitnerová ve středu upozornila, že jde především o zajištění „spořádaného vstupu běženců do naší země, ne o uzavření hranic“.

Na tom, že „pro ploty není v Evropě místo“, se Faymann údajně v telefonickém rozhovoru ve středu večer shodl i s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Uprchlíci na rakousko-slovinské hranici
Zdroj: Srdjan Zivulovic/Reuters

Také v noci na čtvrtek přes Rakousko prošly směrem do Německa tisíce migrantů. Do oblasti bavorského Pasova dorazilo do rána přinejmenším 5000 lidí, které k německým hranicím sváží rakouské autobusy ze záchytných táborů u hranice se Slovinskem.

Ve štýrské hraniční obci Spielfeld strávilo noc opět více než 4000 migrantů, které během dne autobusy odvezou k německé hranici. Tady ale musí běženci často několik hodin ve vlhku a chladnu čekat, neboť Německo v tuto chvíli trápí nedostatek autobusů, které by je rozvážely na ubytovny v německém vnitrozemí.

SLOVENSKO: Pokud ostatní selžou, postavíme bariéry

Témata, která byla dřív tabu nebo kterým se dříve někdo vysmíval, jako jsou ploty a stráže, se najednou staly aktuální. V Rakousku budou stavět plot a o plotu mluví i další představitelé Schengenu.
Robert Fico
předseda vítězného Smeru–SD

Slovensko je připraveno postavit bariéry na zelené hranici, pokud jeho sousedé selžou v ochraně vnější schengenské hranice, oznámil premiér Robert Fico. „Pokud selžou jiné způsoby ochrany slovenské hranice, tak může dojít i na fyzické zábrany. Migrační krizi lze zvládnout jen tehdy, když budeme důsledně chránit schengenskou hranici, nedovolíme nelegální migraci a budeme důsledně oddělovat ekonomické migranty od těch, kteří potřebují pomoc,“ uvedl Fico.

Případné zábrany na maďarsko-slovenské hranici by neměly zamezit vstupu běženců na Slovensko, ale nasměrovat je na vybraná místa s cílem podrobit migranty kontrole. „Nemluvíme o plotu, ale o jistých naváděcích bariérách, které budou schopné odklonit migranty od nejrizikovějších míst. Bariéra znemožní volný přechod přes zelenou hranici a usměrní (migranty) tam, kde lze provést kompletní kontrolu,“ řekl ministr vnitra Robert Kaliňák.

Na možnost, že by na Slovensko začaly přicházet větší počty migrantů, se zdejší policisté připravovali se svými maďarskými kolegy na společném pohraničním cvičení. Slovensko-maďarská hranice měří celkem 655 kilometrů a cílem cvičení bylo určit konkrétní místa, která by mohli případně uprchlíci pro její překonání použít.

Bezpečnostní složky zkoušely, jak rychle dokáží zasáhnout po celé délce hraničního pásma, operovali na 126 kontrolních bodech. Dosavadní důsledné zadržování jednotlivců a malých skupin je podle ministra vnitra Kaliňáka důvodem, proč tisíce běženců nešly i přes Slovensko. Vyměňují si mezi sebou informace – a raději hledali snadnější cesty.

MAĎARSKO: Migranty z jiných zemí Unie nepřijmeme

Maďarsko, které v uplynulých měsících čelilo náporu migrantů, postavilo plot na hranici se Srbskem, která je rovněž vnější hranicí EU. Na výstavbu zábran na hranicích se sousedy je připraveno také Rakousko a Slovinsko. Z Budapešti zároveň zní, že nepřijme zpět žádného z migrantů, které čekají deportace z jiných zemí Evropské unie.

Podle Jánose Lázára, šéfa úřadu maďarského premiéra Orbána, chtějí západní země Unie do Maďarska vrátit kolem 40 000 migrantů. Lázár ale upozornil na to, že by měli být posláni zpátky do Řecka, protože to byla první země, ve které vstoupili na území EU.

Šéf Orbánova úřadu rovněž odmítl středeční kritické výroky velvyslankyně Spojených států Colleeny Bellové, která zemi vytýkala nedostatek demokracie. Vztahy mezi Budapeští a Washingtonem jsou napjaté už řadu měsíců.

Maďarsko je členem Evropské unie, a ne Spojených států a „nebude tolerovat zasahování žádného nečlenského státu EU“, vzkázal šéfce amerického zastupitelského úřadu Lázár. Maďarsko „nikoho nemíní přijmout a ani nikomu nepovolí průjezd“, a to i v případě, že by o to velvyslankyně žádala.