Pobaltí si připomnělo 20 let od slavného lidského řetězu

Vilnius - Přední politici pobaltských zemí si dnes připomněli 20. výročí lidského řetězu, který 23. srpna 1989 vytvořil asi jeden a půl milionu lidí mezi estonským Tallinnem přes lotyšskou Rigu až k litevskému Vilniusu. Akce byla tehdy uspořádána k 50. výročí paktu o neútočení mezi Německem a Sovětským svazem a měla demonstrovat vůli obyvatel Pobaltí po nezávislosti na Sovětském svazu.

Oslavy dnes probíhaly po celý den, po slavnostním projevu absolvovali premiéři Litvy, Lotyšska a Estonska společně bohoslužbu ve vilniuském kostele, následoval projev v litevském parlamentu a další na náměstí Nezávislosti. Slavnostní program, jehož součástí je řada vzpomínkových akcí, probíhá až do večera také v Tallinnu a v Rize.

Lidský řetěz napříč Estonskem, Lotyšskem a Litvou vytvořila v roce 1989 zhruba pětina tehdejší pobaltské populace. Řetěz měřil kolem 600 kilometrů a zapsal se do historie jako nejdelší řetěz vytvořený z lidských těl, napsala APA.

Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves na slavnou akci z roku 1989 zavzpomínal již v sobotu a uvedl, že snaha o nezávislost pobaltských republik na Sovětském svazu byla tehdy brzděna chladnými vztahy mezi Západem a Východem.

Pakt o neútočení mezi Německem a SSSR v roce 1939 přivedl Pobaltí pod nadvládu Sovětského svazu, nezávislosti se Estonsko, Lotyšsko a Litva dočkaly až počátkem devadesátých let. Přestože část lidí lidský řetěz v roce 1989 odsuzovala jako nezodpovědný a bezperspektivní protest, mnozí jej chápali jako demonstraci víry v historickou spravedlnost a v to, že se už nikdy nebude o osudech národů rozhodovat bez jejich účasti.