Pestrobarevné kolonie korálů pomáhají odhalit taje rakoviny

Sydney - Australští vědci nedávno objevili kolonii korálů v neobvyklých fosforeskujících barvách. Nejenže na místo nálezu zřejmě přivábí davy turistů, ale také by kolonie mohla pomoci v boji proti rakovině. Proteiny způsobující neobvyklé zabarvení se dají použít ve výzkumu buněk. Neobvyklou oblast se specifickými korály našli vědci na ostrově Lorda Howa, který leží šest set kilometrů od australských břehů. Jeho izolovanost znamená, že se tu vyskytuje mnoho živočišných a rostlinných druhů, které nikde jinde nenajdete.

„Na jednom mělkém místě jsme našli velmi fluorescentní korály různých druhů a barev. Zářili modře, zeleně a žlutě a také tu byla spousta červených korálů, což je neobvyklé, protože v hloubce pouhých 15 metrů je obvykle nenajdete,“ řekla Anya Salih z univerzity v Sydney.

Proteiny, které způsobují fosforeskování korálů, jsou vzácné, v přírodě se najdou jen v tělech medúz. Vědci přitom tvrdí, že by mohly být velmi užitečné ve výzkumu buněk. „Natíráme buňky barvami. Je to, jako když umělec používá barvy ze své palety,“ uvedla Anya Salih. 

Imunologové díky barvám mohou pozorovat, jak se tělem šíří rakovina a jak se s ní zkouší vypořádat imunitní systém. „Vidíme, jak se lidské tělo snaží vypořádat s nemocí a napadat cizorodé prvky,“ vysvětlil profesor Wolfgang Weninger.

Wolfgang Weninger o využití fosforeskujících proteinů:

„Tímto způsobem můžeme dobře pochopit, jak rakovina postupuje. Můžeme vidět bujení buněk, jejich šíření a interakce s imunitním systémem, a tak si připravujeme půdu pro vývoj nových léků a testování těch už existujících.“

S pomocí obarvených buněk je možné snadno pozorovat, jak rakovina napadá organismus a jakým způsobem proniká z krve do tkání a formuje tam nádory. „Začne to tak, že vstoupí do velkých cév a postupují, když se cévy rozdělují. Když se cévy zužují, vidíte, jak se rakovinné buňky protahují skrze cévy a pak do okolních tkání. Tak se rakovina šíří,“ poznamenala Anya Salih.

Podle vědců by využití fluorescentních proteinů mohlo otevřít úplně nové výzkumné pole. Za jejich objev a extrakci získala v roce 2008 skupina vědců Nobelovu cenu za chemii. Díky nim totiž můžeme pozorovat dosud neviditelné pochody v lidském těle.