Pekelní andělé slaví 70 let. Své kluby mají motorkáři Hells Angels i v Česku

Burácející motorky, divoká vizáž a nespoutaná romantika, ale i násilí, drogy a kriminalita – to vše je spojeno s legendárním motorkářským klanem Hells Angels. První buňka Pekelných andělů vznikla 17. března 1948 v kalifornské Fontaně. Dnes jsou kluby Hells Angels v 56 zemích světa včetně Česka.

Proč právě Hells Angels? Jméno odkazuje k 303. americké bombardovací letce, která bojovala za druhé světové války. Někdy se v této souvislosti také mluví o stejnojmenném válečném filmu producenta a režiséra Howarda Hughese z roku 1930. 

Motorkáři mají kluby i v Praze, Karlových Varech či Ostravě

Kluby Hells Angels jsou izolovaným světem s vlastními nekompromisními zákony. V jeho čele stojí prezident a noví uchazeči o členství musí projít dlouhým přijímacím rituálem. Asi nejslavnějším prezidentem v dějinách Hells Angels Motorcycle Club (HAMC) je zakladatel pobočky v kalifornském Oaklandu Ralph „Sonny“ Barger.

První pobočka mimo USA byla založena v roce 1961 na Novém Zélandu. V současnosti jsou jejich kluby v padesátce zemí. V Česku existují čtyři – pražský, karlovarský, ostravský a zlínský.

Pekelní andělé v Česku v roce 2005
Zdroj: Eret Petr/ČTK

Pekelní andělé pořádají každý rok v jiném městě celosvětový sraz. Už dvakrát, v letech 2005 a 2010, se konal v Praze. Oba skončily bez významnějších incidentů, policie kvůli nim ale vyhostila několik cizinců, evidovaných jako nežádoucí osoby, některé ani nepustila přes hranice kvůli držení zbraní či drog.

Pro Pekelné anděly jsou posvátné především dvě věci – klubové barvy a motorka. Emblém se skládá z obrázku okřídlené lebky v přilbě, nad kterou se klene nápis Hells Angels, a pod ní je místní název klubu a písmena MC. Další klasickou proprietou je nášivka „1%“, která značí jejich příslušnost k údajnému jednomu procentu motorkářů, které Americká motocyklová federace odmítla přijmout do svých řad.

Tradiční je i jejich spojení se stroji Harley Davidson. Podle Bargera se ale jednalo spíš o „sňatek z rozumu“, protože pouze tato firma dokázala nabídnout dostatečně silné motorky.

Hells Angles vzbuzovali strach i zvědavost

První motorkáři působili v Americe jako zjevení – divocí jezdci na řvoucích mašinách, agresivně pohrdající konvencemi, vyvolali v „normální“ společnosti směs strachu a zvědavosti.

Jejich aureola psanců na hraně zákona přitahovala v 60. letech řadu intelektuálů a umělců a v jejich romantickém obrazu se zhlédli představitelé hnutí hippies. Námluvy mezi těmito dvěma odlišnými světy však skončily poté, co Pekelní andělé napadli demonstraci proti válce ve Vietnamu.

Se jménem Hells Angels je spojen i symbolický konec „květinových“ let v USA. V roce 1969 se v kalifornském Altamontu konal festival, který chtěl navázat na legendární Woodstock. Manažer hlavních hvězd Rolling Stones si najal jako ochranku Pekelné anděly, jejichž agresivita vyvrcholila právě při vystoupení „stounů“.

Ve zmatku pod pódiem mladý černoch Meredith Hunter údajně vytáhl revolver, motorkáři jej napadli, pobodali a Hunter při převozu do nemocnice zemřel.

Temná pověst kriminálního gangu spojeného především s drogami, vydíráním či obchodem se zbraněmi se s Pekelnými anděli táhne dodnes. Přestože se v posledních letech motorkářské hnutí snaží očistit své jméno, vede jej policie v řadě zemí jako zločineckou skupinu.

Asi nejbrutálnější válku motorkářů zažila v polovině 90. let Skandinávie. Členové skupiny a konkurenčního gangu Bandidos (Bandité) po sobě stříleli protitankovými střelami a jejich boj o kontrolu nelegálního trhu s narkotiky měl jedenáct obětí. V roce 2010 se prezidenti obou gangů setkali za účasti právníka v jeho kanceláři v Hannoveru a přislíbili si mír.