OSN: Rekordní počet uprchlíků ve světě. Na útěku byl loni jeden ze 113

Události: Na světě je nejvíc uprchlíků v historii (zdroj: ČT24)

Loňský rok byl co do počtu uprchlíků ve světě rekordní. Bylo jich podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 65,3 milionu a poprvé jejich počet přesáhl 60 milionů. víc než půlka jich pochází ze Somálska, Sýrie a Afghánistánu.

Na útěku z domova je podle statistiky jeden člověk ze 113. Ve srovnání s rokem 2014 jde o nárůst o téměř deset procent. Předloni OSN registrovala 59,5 milionu uprchlíků, což bylo vůbec nejvíc od druhé světové války.

Počet lidí na útěku roste každoročně od roku 2011, kdy začala syrská válka. OSN statistiku vydává u příležitosti Světového dne uprchlíků. „Žijeme v nestálém světě“ válek a konfliktů a „je logické, že se lidé chtějí dostat do bezpečnějšího světa,“ řekl vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi.

Podle statistik uprchlo 21,3 milionu osob ze svých zemí a 40,8 milionu lidí se přesunulo do bezpečnějších míst ve svých státech. Zbylých 3,2 milionu osob jsou lidé, kteří požádali o azyl v rozvinutých zemích. Nejvíce žádostí o azyl v Evropě zaznamenalo podle statistiky Německo, a to hlavně díky transparentní i příznivé imigrační politice.

Expert na migraci: Za čísly jsou konflikty v Sýrii, Somálsku a Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dorazilo do Evropy loni přes moře více než milion migrantů. Jiná sdružení ale uvádějí mnohem vyšší čísla. Těch, kteří dorazili na evropské území výhradně po souši, bylo podle IOM zhruba 35 tisíc.

Vůbec nejvíc uprchlíků přijímá Afrika. Bylo jich 4,41 milionu a pocházeli hlavně z pěti afrických zemí: Somálska, Jižního Súdánu, Konga, Súdánu a Středoafrické republiky.

Generální tajemník OSN v uprchlickém táboře na Lesbu
Zdroj: Reuters

Šéf OSN: Řecko nemůže dělat všechno za ostatní

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun o víkendu vyzval ostatní země, aby dělaly víc ke zvládání uprchlické krize v Evropě, neboť Řecko není schopno dělat vše za ostatní. Na návštěvě ostrova Lesbos, který je pro běžence jednou ze vstupních bran do Evropy, pak vyzval k okamžitému ukončení zadržování migrantů v Řecku.

„Řecko by nemělo být ponecháno na pospas osudu se zvládáním problému,“ řekl šéf OSN k migrační krizi při návštěvě Atén. „Musíme spolupracovat při ochraně lidí a na řešení příčin migrace,“ citovala jej agentura Reuters. Pan Ki-mun poznamenal, že Řecko i přes své hospodářské problémy prokázalo značnou solidaritu a soucit se statisíci migrantů.