Opoziční vůdce se prohlásil za velitele armády na Madagaskaru

Antananarivo - Za velitele ozbrojených sil na Madagaskaru se dnes prohlásil vůdce rebelující části madagaskarské armády André Andriarijaona. Ten rovnou zrušil 72hodinové ultimátum, které v úterý dala armáda politikům k vyřešení krize v zemi. Opozice, která usiluje o odchod prezidenta Ravalomanany, tak znovu posílila.

Za velitele armády se Andriarijaona prohlásil po jednáních s velitelstvím ozbrojených sil. Podle něj dal generál Edmond Rasolomahandry souhlas k tomu, aby vojáky vedl právě Andriarijaona. Sám generál to ale nepotvrdil a z místa odešel, aniž by cokoli komentoval.

Andriarijaona se postavil do čela skupiny vojáků, která o víkendu prohlásila, že nadále odmítá přijímat rozkazy od prezidenta Marca Ravalomanany. Opoziční vůdce obviňuje prezidenta, že ostrov při pobřeží jižní Afriky přeměnil v diktaturu a že nezákonně nakládá se státními financemi.

Armádní podpora prezidenta klesla v únoru poté, co vojáci při protivládní demonstraci zastřelili přinejmenším 25 lidí. Ministryně obrany na protest proti smrti civilistů rezignovala minulý měsíc. Její nástupce ve funkci však dlouho nevydržel a v úterý také podal demisi.    

Při protivládních protestech zemřelo na Madagaskaru od začátku roku přinejmenším 135 lidí. Jednání armády podle některých pozorovatelů naznačuje, že zemi hrozí vojenský puč.