Opice umějí počítat. Poznatky uplatníme u lidí, doufají vědci

Praha - Opice dokáží vyřešit jednoduché matematické úlohy. Dokazuje to průzkum neurobiologů ze Západoněmecké univerzity v Tübingenu. Popsání zákonitostí v mozku primátů by podle vědců v budoucnu mohlo pomoci i lidem. To, že je lidské inteligenci ta zvířecí dost podobná přitom není žádná novinka, zvláště v porovnání člověka s lidoopem.

Opice, odborným slovem primáti, se duševně vyrovnají malým dětem, umějí lhát a někteří z nich ovládají dokonce i několik stovek mluvených slov. Z řádu primátů jsou nejinteligentnějším druhem lidoopi. Znakovou řeč se mohou naučit gorily, orangutani i šimpanzi. „Jsou nám strašně blízko. Samozřejmě všechny podněty okolo, další zvířata či povětrnostní podmínky na ně mají vliv,“ tvrdí Denisa Ryšková, chovatelka primátů z pražské zoologické zahrady.

Ryšková pracuje v pražské zoo s lidoopy denně. Největší zkušenost má s orangutány a během své práce se hned několikrát přesvědčila, že rozhodně nepracuje s hlupáky. „Orangutan je výhradní samotář a všechno si musí za sebe vyšpekulovat,“ říká Ryšková. „Zkoušejí to na mě různými způsoby, pořád se mě snaží nějak přechytračit,“ dodává.

Milénium (zdroj: ČT24)

Tým fyziologia Andrease Niedera se rozhodl prověřit inteligenci druhu makak rhesus. Vědce zajímalo, jestli a jak umí počítat. Opice měly za úkol vyřešit jednoduché početní úkony jako větší než a menší než. Zvládly je snadno a rychle. „Jakmile se opice naplno zaměstnaly úlohami, bylo jasné, že pochopily základní matematické operace. Zjistili jsme, že existují specifické neurony ve frontální mozkové kůře, které se během úloh aktivují. Přibližně jedna polovina neuronů je aktivních při výpočtech větší než, druhá polovina při operacích menší než,“ vysvětluje fyziolog Andreas Nieder.

Jednoduché matematické úlohy jsou základním předpokladem pro cílené jednání také u lidí. Vědci proto doufají, že budou moci získané poznatky uplatnit i u lidí, a to zejména u pacientů po mrtvici, kteří mají poškozené logické myšlení. „Náš výzkum chceme využít k tomu, abychom lépe pochopili všechny procesy, které v přední části mozku probíhají. Je to totiž důležité poznávací centrum. Ovlivňuje mentální schopnosti a osobnost člověka,“ tvrdí Nieder.

  • Gorila autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/217/21623.jpg
  • Šimpanz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/348/34728.jpg