Obama spěchá s přijetím krizového plánu, USA podpořily Chrysler

Washington - Krachující americká automobilka Chrysler dostala od státu první záchrannou injekci. Vláda půjčila firmě čtyři miliardy dolarů na splacení dluhů. Budoucnost Chrysleru, stejně jako dalších automobilek, ale vůbec jistá není. Nastupující prezident Barack Obama proto tlačí Kongres, aby co nejdřív schválil jeho krizový plán.

Washington hází záchranný kruh pro největší americké firmy. Chrysleru stejně jako General Motors hrozilo, že už v březnu budou úplně bez peněz. Teď dostaly od vlády půjčky po čtyřech miliardách dolarů. Bob Nardelli, generální ředitel automobilky Chrysler, uvedl: „Tento počáteční úvěr pomůže společnosti pokračovat v postupné restrukturalizaci.“

Není to ale zadarmo. Obě firmy musí do půlky února předložit plány na oživení. Jinak jim hrozí, že o peníze přijdou. Alarmující stav automobilek donutil vládu sáhnout do krizového balíčku 700 miliard dolarů, který měl původně pomoci jen bankám.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

Barack Obama varuje: „Ekonomové napříč politickým spektrem shodně tvrdí, že pokud nezasáhneme rychle, spadneme ještě hlouběji. Nezaměstnanost může brzy dosáhnout dvouciferných čísel.“

Prezident tak tlačí čas. V Oválné pracovně usedne už za sedmnáct dní. Jeho dovolená na Honolulu byla na dlouhou dobu poslední. Před cestou do Chicaga vůbec poprvé nastínil, jak hodlá Ameriku znovu postavit na nohy. Chce vytvořit tři miliony nových pracovních míst, snížit daně, zdvojnásobit výrobu energie z obnovitelných zdrojů, opravit silnice, dálnice i školy.

Někteří republikáni ale varují, že nejdražší záchranný plán v dějinách Spojených států může skončit jen vyhozením peněz. „Když rozdáte firmám příliš peněz, nic je nebude tlačit ke skutečné restrukturalizaci. To pak může položit i navazující odvětví,“ myslí si ekonom Univerzity Maryland Peter Morici. Už v pondělí se proto Obama setká s lídry republikánů a demokratů, aby jim plán podrobně vysvětlil.