Nové pokuty i pravidla: Mallorca krotí bujarou zábavu turistů

Palma de Mallorca – Odvěké dilema, které důvěrně znají místa závislá na turismu: Jak nebránit platícím návštěvníkům v zábavě a zároveň držet vkusnou míru pro místní občany? Aktuálně ji řeší v jednom z mejdanových rájů, baleárském ostrově Mallorca. Místním totiž dochází trpělivost s opilci a výtržnostmi. Hlavní město ostrova proto zpřísnilo pravidla pro zábavychtivé návštěvníky.

Nová pravidla pro turisty na Mallorce (zdroj: ČT24)

Řada podnikatelů na ostrově hovoří podobně – masovou turistiku k obživě potřebují, přesto s ní musí hodně vydržet. Na Baleáry se jezdí evropská mládež hlavně bavit, a to se vším všudy. „Ožralové, prostitutky, zloději, hluk, nepořádek. Je to katastrofa,“ stěžuje si majitelka místního obchodu Marguerite Ferrerová.

Právě noční život ve znamení diskoték a alkoholu je jednou z marketingových značek Baleárských ostrovů. Jeho odvrácená strana ale místním vadí stále markantněji. Naplno to už pocítila i samotná radnice v Palmě de Mallorca, která v posledních letech dostává tisíce stížností – od močení a zvracení na veřejnosti přes rozhazování odpadků na pláži až k polonahému potácení v ulicích.

Radní proto schválili nový sazebník pokut od sta do šesti set eur (zhruba 17 tisíc korun). „Žijeme v ráji, proto ho chceme jako ráj zachovat,“ tvrdí místostarosta Alvaro Gijon. Rozhodování bylo dosud složitější i kvůli ekonomické krizi, která ostrov po roce 2008 silně zasáhla. Turismu naopak prospěl odliv turistů z Tuniska a Egypta po vlně revolucí.

Aktuálně má milionový ostrov 12 milionů návštěvníků ročně, a tak si může vybírat. „(Ty dovolenkáře, co sem jezdí na mejdany, moc nechceme. Proto) jsme zavedli, že hosté musí zůstat nejméně pět nocí. A zvedli jsme ceny. To funguje jako filtr,“ zmiňuje hoteliér Jaime Maspo. Strážníci doufají, že k větší kontrole turistů přispějí i němečtí a britští tlumočníci, kteří mají policii doprovázet.