Nová stopa? Civilní letoun našel v moři paletu používanou i v letadlech

Sydney - Civilní letoun při sobotním přeletu nad oblastí hlavního pátrání po zmizelém malajsijském boeingu zahlédl na hladině dřevěnou paletu. Stejná paleta se používá pro nákladní a zavazadlové prostory letadel. Kolem ní byly prý i další předměty, především různobarevné popruhy. Uvedla to australská námořní bezpečnostní správa AMSA. Podle Australanů jde o první zajímavý vizuální poznatek. Pátrací týmy v označené oblasti od soboty nic podobného v moři nenašly. Naději na průlom v pátrání dávají i čínské a francouzské satelitní snímky, které by mohly ukazovat trosky boeingu. Po zmizelém letounu se pátrá už třetí týden.

V hlavní oblasti pátrání po zmizelém boeingu se objevily další objekty, které by mohly souviset s jeho zmizením. Jedním z nich je dřevěná paleta, která se používá v letadlech. Její nález ale podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové ještě nemusí nic znamenat. Stejné palety se totiž používají i v lodní dopravě, a v oblasti se navíc poměrně běžně hromadí odpadky z lodí.

Podezřelé předměty ale zaznamenaly i čínské a francouzské satelitní snímky. Čínský satelit objevil v jižní části Indického oceánu předmět o velikosti 22 na 13 metrů. Nachází se jen zhruba 120 kilometrů od objektů, které dříve na jiném satelitním snímku našly australské úřady. 

Australský premiér Tony Abbott:

„Čínské záběry ukazují tam dole na nejméně jeden velký objekt, stejně jako předchozí satelitní snímky. Patrně nyní máme několik velmi věrohodných stop a zvyšuje se naděje, ale nic víc než naděje, že jsme na cestě ke zjištění, co se stalo.“

Mezinárodní týmy dnes obnovily rozsáhlé pátrání ve dvou zónách, které se nacházejí asi 2 500 kilometrů jihozápadně od pobřežního města Perth na jihozápadě Austrálie. Do hledání se zapojilo osm letounů, z toho čtyři civilní a čtyři vojenské, a jedna vojenská loď. Podle mluvčího týmů šlo především o vizuální pátrání, ztěžovala jej ale mlha. Pro dnešek skončilo bez úspěchu, pokračovat bude zítra, kdy by měla přibýt dvě čínská a dvě japonská letadla. Zajímavé informace by mohla poskytnout také NASA, která do oblasti přesměrovala své satelity.

Vědci nabízejí zapojení miniponorek, které v minulosti při pátrání pomohly

Do pátrání po ztraceném malajsijském letadle se chtějí zapojit i vědci. Němečtí oceánologové podle serveru Spiegel Online nabízejí nasazení své speciální hlubokomořské miniponorky. Plavidlo, které je schopné pracovat i v hloubkách pod 3 000 metrů, už v roce 2011 významně přispělo k nalezení trosek letadla Air France v Atlantiku. (Více ZDE)

Letadlo převáželo vysoce hořlavé baterie

Letadlo linky MH370 s 239 lidmi na palubě se ztratilo z radarů 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale neobjevili. Rodiny cestujících podezřívají malajsijské úřady, že informace o letadle tají. Aerolinky teprve včera přiznaly, že v nákladovém prostoru převážely vysoce hořlavé lithium-iontové baterie. Ty už se v minulosti samy vznítily a způsobily řadu nehod včetně pádu nákladního letounu v Dubaji v roce 2010.

  • Podle leteckého publicisty Ladislava Kellera je převážení nebezpečného zboží běžnou praxí v letecké dopravě. Existují ale tabulky, kde je uvedené, které druhy nebezpečného zboží mohou být přepravovány s cestujícími. Lithium-iontové baterie patří mezi ty, které spolu s cestujícími v letadle být mohou, dodal.