Norská tajná policie Breivikovi v řádění zabránit nemohla

Oslo – Norská tajná policie PST dnes zveřejnila zprávu o své roli v možném odvrácení loňského útoku extremisty Anderse Breivika. Připustila sice, že nemohla atentátům zabránit tím, že by včas pachatelovy záměry odhalila, nicméně vyslovila lítost nad tím, že se jí to nepodařilo. Znovu zdůraznila povinnost tajné policie teroristickým útokům předcházet. Přinesla také přes 50 návrhů na zlepšení a zdokonalení fungování své práce, konkrétní body ale dosud nebyly zveřejněny.

Breivik loni v červenci odpálil nálož u vládních budov v centru Osla a poté střílel po účastnících letního tábora mladých sociálních demokratů na ostrově Utöya. Jeho čin si vyžádal 77 obětí.

Spekuluje se o tom, zda tajná policie nepochybila při vyhodnocování informací ohledně zásilek některých komponentů k výrobě pum, které si Breivik objednával v cizině. Na jednom seznamu údajně figurovalo dokonce jeho jméno, ale bezpečnostní složky to tehdy nebraly natolik vážně, aby to pro ně byl důvod k bližšímu sledování podezřelého. Spolupracovník ČT Yngvar Brenna v rozhovoru pro ČT24 připomněl, že důvěra Norů v tajnou policii v poslední době klesá.

Tajná služba dnes upřesnila, že si Breivik sice v Polsku nakoupil výbušniny, ale že za ně utratil příliš málo peněz na to, aby se tímto případem začala zabývat. Její zástupci tvrdí, že vzhledem k tomu, že Breivik, dříve neznámý pravicový extremista, atentáty plánoval sám, bylo téměř nemožné ho zastavit. PST byla poslední státní institucí, která vyhodnotila svou roli v souvislosti s nejhorším masakrem, jaký Norsko zažilo od konce druhé světové války.

Rozhovor s Yngvarem Brennou (zdroj: ČT24)

Norská policie už ve čtvrtek poprvé přiznala, že měla loni proti Breivikovi rychleji zasáhnout, když střílel na ostrově Utöya. Policie se za své selhání omluvila a požádala blízké obětí o odpuštění. Zásahová jednotka mohla na ostrov nedaleko Osla „teoreticky“ dorazit o 16 minut dříve, připustila oblastní šéfka policie Sissel Hammerová.

Policie uvedla, že její reakci zpomalily nedostatky v komunikačních systémech a další nešťastné okolnosti včetně porouchání přetíženého člunu, jímž se elitní protiteroristická jednotka SWAT přesouvala na ostrov. Breivik tak byl dopaden až hodinu a 20 minut poté, co se přemístil na ostrov z Osla.

Norská prokuratura už Breivika obžalovala z teroristických činů. Soud začne 16. dubna a očekává se, že potrvá asi deset týdnů. Extremistovi hrozí 21 let vězení. Není ale vyloučeno, že jej soud označí za nepříčetného. Dvojice psychiatrů loni na podzim dospěla k závěru, že Breivik trpí paranoidní schizofrenií. Soud si ale vyžádal ještě jeden posudek o Breivikově duševním zdraví, který by měl být dokončen do 10. dubna.