Německý les nabízí odpočinek, krásu, zamyšlení i stíny minulosti

Berlín - Přímo v centru Berlína se teď můžete vnořit do hustého lesa a zároveň do historie. Tamní muzeum totiž uspořádalo netradiční výstavu nazvanou Pod stromy: Němci a les (Unter Bäumen: Die Deutschen und der Wald). Procházka od 18. století po současnost je možná do března. Berlínští historici berou návštěvníky do hvozdů v nejrůznějších podobách.

„Soustředili jsme se na tři velká témata: vznik lesnictví jako přesné vědecké disciplíny, za druhé znovuobjevení lesa jako literárního tématu a tématu pro výtvarné umění a za třetí národní, a z toho také rychle nacionalistický náboj lesa,“ vysvětluje historik Bernd Ulrich.

Výstava je rozdělena do jednotlivých sekcí, například Les ve filmu a v románu, Lesní turistika, Les v období nacismu, Zločiny v lese nebo Les a ochrana přírody. Ve dřevě je totiž i otisk německých dějin historie násilí: Výstava připomíná zajatce, kteří v koncentračním táboře Sachsenhausen vyráběli pro personál SS idylický německý lovecký nábytek, nebo mocenské divadlo v NDR, kdy se po lesích potentáti proháněli s loveckou puškou. Kdo navíc v NDR upozornil, že lesy jsou znečištěné, stal se nepřítelem státu.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Les pokrývá zhruba třetinu Německa. Výstava vykládá zalesněné plochy třeba jako romantické jádro jinak racionální společnosti. Les je oslavovaný v umění nebo jako dějiště dramat - v pohádkách pro děti i detektivkách pro dospělé. Dřevo provázelo člověka od houpacího koně po rakev. Teď vyrážejí do lesů davy vyzbrojené vycházkovými holemi. Německo má přes půl milionu registrovaných turistů.