Německá rozvědka nahrála Clintonovou i Kerryho. Prý náhodou

Berlín/Washington – Německá zpravodajská služba BND nahrála rozhovory amerických ministrů zahraničí Hillary Clintonové i Johna Kerryho. Údajně se mělo jednat o omyl. Informaci přinesl německý Spiegel a Süddeutsche Zeitung, oficiální místa ji nijak nekomentovala.

Slova Clintonové pronesená na palubě vládního letounu v rozhovoru s bývalým generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem Němci nahráli v roce 2012. Rozhovor současného šéfa americké diplomacie Johna Kerryho měli zaznamenat o rok později. Der Spiegel bez uvedení zdrojů napsal, že pořízení nahrávek proběhlo neúmyslně – v rámci operace proti osobám podezřelým z blízkovýchodního terorismu. I když prý šlo o nedopatření, záznam nebyl hned smazán.

Spiegel také citoval důvěrný dokument BND z roku 2009, ve kterém se píše, že německá vláda pověřila BND špionáží Turecka, jedné z členských zemí NATO. Toto sledování prý probíhalo „několik let až dodneška“.

Spojené státy chtějí informace o „německém selhání“ využít

Zpráva o německých odposleších přichází v době, kdy je důvěra mezi Berlínem a Washingtonem nalomená kvůli opakovaným informacím o aktivitách americké NSA, která monitorovala i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové.

Minulý měsíc pak byli v Německu odhaleni dva údajní agenti provádějící špionáž pro USA a německá vláda kvůli tomu vypověděla šéfa amerických rozvědek v zemi. Podrobnosti o záznamu konverzace Clintonové prý jsou součástí dokumentů, které Washingtonu dodal právě jeden ze zadržených, 31letý pracovník německé zpravodajské služby BND Markus R.

Podle dostupných zpráv chtějí Spojené státy tyto nové informace využít ve stávající aféře amerických špionáží na území Německa. Nahrávka telefonátu Clintonové je podle nich dokladem, že systematické špionážní akce probíhaly oboustranně.

Opozice: Je neuvěřitelné, že se to dozvíme až po aféře NSA

Německá opozice požaduje po vládě bezvýhradné vysvětlení špionáže vůči spojencům. „Je nepochopitelné, že teprve po více než roce intenzivních diskusí o aféře kolem NSA se dovídáme, že i naše vlastní zpravodajské služby aktivně špehovaly spojenecké státy,“ pozastavila se nad novou aférou šéfka Zelených ve Spolkovém sněmu Simone Peterová.

Podle experta vládní bavorské CSU na otázky vnitra Hanse-Petera Uhla je naopak nepravděpodobné, že by BND skutečně odposlouchávala mobilní telefon Clintonové. „Mám velkou nedůvěru v to, co týká této zprávy. Dalo se čekat, že se teď americké služby pokusí o revanš vůči BND. BND musí k nařčením zaujmout stanovisko v kontrolním grémiu pro tajné služby,“ zdůraznil Uhl.