Němci se přou o kolínskou mešitu

Kolín nad Rýnem – V Kolíně nad Rýnem roste největší mešita v Německu. Mamutí projekt ale brzdí ostrý spor mezi představiteli turecké komunity a známým architektem Paulem Böhmem. Spekuluje se o tom, že se moderní přístup nelíbí novému konzervativnějšímu vedení muslimské obce ani Ankaře. Unikátní stavbu teď jako prostředník zachraňuje kolínská radnice.

Okolí si na stavbu s nálepkou „nejspornější sakrální stavba Německa“ zatím spíš zvyká. „Muslimové tu mají možnost si posloužit ve velkém a my jsme v jejich zemích jako křesťané utlačováni,“ prohlásila jedna z obyvatelek města.

Jestli se někde v Německu náboženství třou, tak právě v Kolíně, který je baštou katolíků a konzervativního jádra muslimů. Těch tu žije 120 tisíc a katolíků třikrát tolik. Rozdíl se ovšem každým rokem stírá. Místní kardinál označil novou mešitu za průlom. „Minarety měří 55 metrů. Pětipodlažní stavba má pojmout až 1 200 věřících,“ konstatoval.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Sloužit má jako centrální mešita. Chybět nemá velká knihovna, školicí středisko, ale ani obchody nebo podzemní parkoviště. Vášnivé spory provázejí projekt od začátku. Teď se navíc rozhádal i investor s architektem. „Kontrolujeme, jestli stavba běží v souladu se stavebním povolením. Stavební povolení ale neřeší detaily barevnosti nebo vnitřního zařízení, které se staly předmětem sporu,“ podotkl Deltlef Fritz, vedoucí stavebního odboru města Kolín nad Rýnem.

Radnice se teď snaží hádky urovnat. Doufá, že získá nové lákadlo do turistických průvodců co nejdřív. Věřící mezitím docházejí na staveniště.