Napětí na Dálném východě? Japonský ministr navštívil kontroverzní svatyni

Tokio - Japonský ministr Jošitaka Šindo dnes navštívil kontroverzní tokijskou svatyni Jasukuni. Vstup vládního představitele do svatyně, která pečuje o duše 2,5 milionu padlých japonských vojáků včetně odsouzených válečných zločinců, hrozí diplomatickými komplikacemi s Čínou a Jižní Koreou. Pro obě země svatyně ztělesňuje japonskou militaristickou minulost.

„Uskutečnil jsem svou pouť jako soukromá osoba. Oplakávám padlé, kteří přišli o život, a modlím se za mír,“ prohlásil před novináři japonský ministr pro vnitřní záležitosti a komunikace. „Nemyslím si, že by to mělo rozpoutat diplomatické sváry,“ dodal Šindo.

Předchozí návštěva téhož politika v téže svatyni v polovině srpna, na 68. výročí japonské kapitulace, vedla k tomu, že Čína si vzápětí předvolala japonského velvyslance, aby mu tlumočila ostré odsouzení tohoto kroku. 

Premiér Šinzó Abe ale svatyni osobně nenavštívil od svého návratu k moci loni v prosinci, i když ji posílá alespoň obětní dary. Tokio doufá, že premiérova zdrženlivost bude sousedy přijata jako výraz zájmu o zlepšení vztahů.

Návštěvy japonských vládních činitelů ve svatyni nesou sousední země velmi nelibě, protože Jasukuni považují za symbol japonského militarismu. Svatyně je zasvěcena 2,5 milionu japonských obětí válek 19. a 20. století, nacházejí se tam ale i urny 14 odsouzených válečných zločinců.

Návštěvy Jasukuni vyvolávají opakovaně rozhořčení v zemích, které byly obětí japonské válečné agrese. Sousedé Japonska takové návštěvy považují za neochotu Tokia přijmout odpovědnost za svou koloniální minulost, poznamenanou ukrutnostmi spáchanými při ovládnutí Korejského poloostrova a při okupaci části Číny.