MZV radí: Nejezděte na Sinaj - a raději do Egypta vůbec

Praha/Káhira - Ministerstvo zahraničí dnes důrazně varovalo před cestami na Sinajský poloostrov včetně turistických letovisek. Nelze zde vyloučit ani teroristický útok. V prohlášení pro média v souvislosti s tamní situací také nedoporučilo individuální turistiku kdekoliv v Egyptě. Lidé by se podle MZV měli vedle toho vyhýbat také srocením davů a demonstracím. Podle informací Asociace cestovních kanceláří ale především v letoviscích žádné nebezpečí nehrozí. V Egyptě od soboty demonstrují tisíce lidí proti příliš mírnému verdiktu vyřčenému nad exprezidentem Husním Mubarakem a jeho lidmi. Mubarak a jeho ministr vnitra byli v sobotu odsouzeni na doživotí kvůli podílu na násilnostech při loňských protivládních protestech. Šestici bývalých vysokých činitelů ale soud obvinění zprostil.

I nadále nelze v Egyptě vyloučit možnost vzniku předem neohlášených stávek a pouličních demonstrací a s tím spojených rizik pro české občany. Ministerstvo zahraničních věcí ČR proto doporučuje občanům během jejich pobytu v Egyptě vyhýbat se jakýmkoliv shromážděním či srocením občanů. Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci a posledním událostem v zemi může být Egypt, zvláště jeho velká města jako Káhira či Alexandrie, delta Nilu a hranice s Libyí, spojen pro české občany se zvýšeným rizikem.

Může hrozit i teroristický útok

Česká diplomacie uvádí, že na Sinajském poloostrově v Egyptě může hrozit i útok teroristů, proto důrazně varuje, aby tam lidé nejezdili. Jak upřesnil v rozhovoru pro ČT mluvčí MZV Vít Kolář, ministerstvo vydalo varování na základě informací bezpečnostních složek. Může jít o varování krátkodobé, do odvolání ale platí. Kolář bez dalších podrobností upřesnil, že tentokrát nejde o běžnou kriminalitu na Sinaji, na niž byli cestovní kanceláře a turisté zvyklí, například o únosy ze strany beduínů, ale o daleko závažnější hrozbu.

Jiří Schneider, náměstek ministra zahraničních věcí

„Naše varování je preventivní, protože je založeno na riziku, které se tam (v Egyptě) významně zvýšilo. Považujeme za svou povinnost o těchto rizicích informovat a nenechávat si je pro sebe. … Samozřejmě, čerpáme z informací tajných služeb, jedná se o zvýšenou hrozbu teroristického útoku.“

MZV ČR po dohodě s Asociací cestovních kanceláří ČR a Asociací českých cestovních kanceláří a agentur též doporučuje klientům cestovních kanceláří, kteří se nacházejí v Egyptě, dbát za všech okolností doporučení vedoucích svých zájezdů. Ministerstvo také připomíná občanům, kteří hodlají cestovat do Egypta, možnost registrace v systému DROZD, který je k dispozici na webové stránce www.mzv.cz v kapitole Cestujeme. Kolář uvedl, že Egypt je delší dobu kvůli politické situaci rizikovým územím. Mimo Sinaje nyní ministerstvo zahraničí před cestami tam ale nevaruje.

Před Egyptem ovšem varuje i německé ministerstvo zahraničí: „Na Sinaji a v pohraničí s Izraelem a Libyí je na místě zvláštní opatrnost.“

Jan Papež, Asociace cestovních kanceláří ČR:

„Předpokládám, že ministerstvo ví něco víc, než víme my sami. Podle našich informací v Egyptě, především v letoviscích, nehrozí žádné nebezpečí. Lidé se do Egypta vracejí, stejně jako do Tuniska, to znamená, že každá taková zpráva musí zase ohrozit cestování Čechů do Egypta. A to je škoda.“

Po zveřejnění varování ministerstvem vypukl o téma obrovský zájem. Mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež to dokonce označil za paniku. Znát to bylo i na samotném ministerstvu zahraničí. „Od vydání zprávy nám bez přestávky zvoní telefony,“ připustil Kolář.

Cestovky považují doporučení ministerstva za přehnané

Egypt patřil loni i letos v prvním čtvrtletí mezi pětici nejoblíbenějších destinací. Loni zde dovolenou strávilo 208 000 Čechů. Nyní je na Sinajském poloostrově odhadem 2 000 Čechů, kterým nehrozí žádné nebezpečí, uvedla v prohlášení Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). „V hotelových resortech je nyní absolutní klid a turisté zde tráví svou dovolenou. Domníváme se, že není třeba panikařit a obávat se dovolené v Egyptě,“ sdělila. Předpokládá, že diplomacie varování vydala jen z preventivních důvodů. Tvrdí, že neodráží aktuální situaci v turistických střediscích. Jako přehnané vnímá doporučení ministerstva i CK Fischer, přesto případným zájemcům nabídne letovisko mimo poloostrov. Na Sinajském poloostrově se nachází například známé letovisko Šarm aš-Šajch.  

Tarek El-Chamsí, turistický manažer v Egyptě:

„Kdyby tady něco doopravdy hrozilo, tak bychom tady nebyli a nezvali bychom klienty, aby sem jezdili.“

Mubarakovi se přitížilo

Mubarakův zdravotní stav se od nástupu k výkonu trestu podstatně zhoršil a exprezident možná bude převezen z vězení do nemocnice. Jen během dneška 84letého vězně údajně pětkrát napojili na umělé dýchání. Svržený vůdce podle výsledků lékařského vyšetření trpí nervovým šokem, těžkou depresí a stoupl mu krevní tlak. 

Trest si Mubarak odpykává v káhirské věznici Tora. Podle jejího představitele ale několikrát zkolaboval, měl dýchací obtíže a byl napojen na mechanický ventilátor. Jeho zdravotní stav se prý zhoršil poté, co jej v pondělí navštívila manželka Suzanne. Bývalá první dáma údajně při pohledu na Mubaraka ve vězeňské uniformě plakala. „Vzali mě sem, aby mě zabili,“ řekl jí podle egyptských médií její choť. Správa věznice prý zamítla Mubarakovu žádost, aby na jeho zdraví mohli dohlížet dva jeho osobní lékaři. Souhlasila ale s přesunem syna Gamála do nedaleké cely, aby byl Mubarakovi blíž.

Mubarakovo zdraví se zhoršuje (zdroj: ČT24)

Gamál a jeho bratr Alá byli v sobotu před stejným soudem jako Mubarak zproštěni obvinění z korupce, zůstávají však ve vazbě kvůli obviněním v jiném procesu ohledně obchodování s cennými papíry, přičemž údajně zneužili znalostí neveřejných informací.

Během loňské protivládní revolty bylo zabito přibližně 850 lidí. Podle islamistů, mládežnických skupin, které loňské protesty uvedly v chod, nebo levicových radikálů sobotní rozsudky zradily „ideály revoluce“.