Místo chemických látek bojují proti škůdcům rostlinné výtažky

Praha - Evropská unie hledá náhrady umělých chemikálií, které se využívají v zemědělství. Mnohé přípravky na hubení hub nebo škůdců totiž při vysoké míře používání škodí lidem i přírodě. Pomoci by mohla metoda českých vědců, která je mnohem bezpečnější - používají totiž výtažky z rostlin. O jejich léčivých účincích se ví celá staletí, vědci se teď vracejí ke "zkušenostem našich prababiček" i v ochraně proti škůdcům.

Mnoho rostlin si dokáže poradit třeba s agresivními houbami a plísněmi, mezi jinými třeba šalvěj, máta, routa nebo javor. Třeba jedna kapka rostlinného extraktu se dokáže vypořádat s nebezpečnou houbou, která dokáže zabít i člověka.

Na ústavu rostlinné výroby teď vědci testují desítky rostlin a hledají, jak je využít. Výtažky z rostlin mají mnoho výhod - jejich původ je v přírodě a přírodě ani člověku neubližují. „Na rozdíl od jiných syntetických látek nám nezamořují prostředí,“ pochvaluje si Roman Pavela z Výzkumného ústavu rostlinné výroby.

Reportáž Vladimíra Kořena (zdroj: ČT24)


Rostlinných výtažků se týká i nejnovější objev českých vědců, izolovali totiž látku, která dokáže zastavit španělské slimáky, kteří se u nás přemnožili a česká příroda si s nimi nedokáže moc poradit. Přesné složení ale vědci nechtějí prozradit kvůli tomu, že se připravuje patentní řízení. Slimáci kvůli působení látky přestávají jíst a z míst ošetřených touto látkou odcházejí, proto už o ni projevily zájem i soukromé firmy.

Španělští slimáci
Zdroj: ČT24