Merkelová s Hollandem společně v boji za měnovou unii

Berlín – Německo a Francie chtějí společně zapracovat na prohloubení hospodářské a měnové unie. Shodli se na tom německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande. Setkali se při příležitosti oslav 50. výročí Elysejské smlouvy, která formálně zahájila úzkou spolupráci mezi Paříží a Berlínem.

„Jsme si vědomi naší obrovské odpovědnosti za zlepšení situace v Evropě, za překonání krize eura a za to, aby byl umožněn hospodářský růst,“ prohlásila Merkelová. „Proto chceme do května představit společné návrhy pro červnový summit Evropské unie, v nichž půjde o stabilizaci a prohloubení hospodářské a měnové unie. Jde nám o užší hospodářsko-politickou spolupráci s cílem zajistit sociální jistotu, zaměstnanost, růst, finanční stabilitu a konkurenceschopnost,“ dodala kancléřka. S Francií chce také těsněji spolupracovat na poli obnovitelných zdrojů energie, při ochraně životního prostředí nebo v projektech zaměřených na mladé lidi.

A že spolupráce mezi Francií a Německem skutečně klape, potvrdil i francouzský prezident Hollande. Ten si začal s německou kancléřkou dokonce tykat a prohlásil po jejím boku: „Chemie mezi námi funguje.“ Zároveň si francouzský prezident libuje, že díky spolupráci Berlína a Paříže dosáhla EU a eurozóna pokroku v boji proti krizi.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Oba politici se sešli při příležitosti výročí podpisu Elysejské smlouvy, která před 50 lety zahájila úzkou spolupráci mezi Německem a Francií. Předcházel jí proces usmíření mezi oběma do té doby rivalskými státy, které jsou nyní označovány za motor evropské integrace.

Za ten považuje obě země i Hollande, jak uvedl na odpoledním společném zasedání německého Spolkového sněmu a francouzského Národního shromáždění, dolních komor národních parlamentů, na němž spolu s Merkelovou vystoupil jako hlavní řečník. Podle Merkelové se smlouva zasloužila o trvalé smíření obou národů a vytvoření hlubokého přátelství mezi Francouzi a Němci. Ve svém projevu je vyzvala, aby si nadále uchovávali zvědavost a zájem o dění v sousední zemi. „Protože ten kdo není zvědavý, tomu není možné ani smlouvou poručit, aby se zajímal o druhé,“ konstatovala kancléřka.

I přes tato gesta to ale ve francouzsko-německém partnerství neklape ve všem a neklapalo ani za vlády nerozlučného dua Mereklová-Sarkozy, přezdívaného Merkozy. Přes okázalou harmonii Paříž těžce nesla, že Berlín má v Evropě pořád silnější slovo, zejména kvůli ekonomice. Zatímco Němci lámou rekordy ve vývozech, Francie se naopak propadla do rekordního deficitu. Francouzští výrobci spolkli zbytky nacionalismu a lákají na to, že jejich výrobky jsou tak dobré jako ty německé. Francouzsko-německý pár sice občas klopýtne. Cesta zpět k hrůzám vzájemných válek je ale nekonečně vzdálená.