Kyjev protestuje proti cestě českých komunistů do Donbasu

Ukrajina ostře protestuje proti cestě českých komunistických poslanců Zdeňka Ondráčka a Stanislava Mackovíka do Doněcku, který kontrolují povstalci. Podle Kyjeva oba čeští občané na území Ukrajiny vstoupili nelegálně, čímž porušili ukrajinské zákony. Třídenní cesta plánovaná na tento týden navíc nebyla projednána s ukrajinskými úřady.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí vyzvalo českou vládu i parlament, aby se veřejně distancovaly od podobných provokací, které jsou podle Kyjeva vyjádřením neúcty vůči ukrajinské svrchovanosti. Jsou rovněž v rozporu s oficiálním postojem České republiky a Evropské unie, které odsuzují ruskou agresi vůči Ukrajině. Konflikt v Donbasu si od předloňského dubna vyžádal přes devět tisíc mrtvých.

Česká diplomacie protestní nótu ze strany Kyjeva zatím neobdržela, ukrajinská diplomacie ale již v pátek zveřejnila na svých stránkách komentář o tom, že v případě cesty dvou českých poslanců došlo k porušení pravidel pro vjezd do země. Protestní nóta nejspíš nebyla podána i proto, že šlo o soukromou cestu poslanců a nikoliv oficiální návštěvu.

Podle agentury Interfax-Ukrajina bylo cílem třídenní cesty českých poslanců do samozvané Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny shromažďovat informace o důsledcích nepřátelských akcí a o humanitární situaci a také navázat kontakt s civilisty. Agentura připomněla, že Ondráček je členem poslanecké Stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Oba poslanci prý do Donbasu přicestovali přes Rusko; Ondráček má na Ukrajinu zakázaný vstup a je považován za nežádoucí osobu. Ukrajinu podle místních médií naposledy navštívil loni v prosinci, již na letišti v Kyjevě ho ale policisté zadrželi a poslali zpátky.

Poslanci o své nynější cestě předem neinformovali vedení Poslanecké sněmovny ani české ministerstvo zahraničí. Místopředseda KSČM Jiří Dolejš ČTK řekl, že poslanci jsou na Ukrajině zřejmě soukromě a že neví o tom, že by strana měla v plánu se k jejich případu nějak vyjadřovat. Dodal, že o celé situaci nemá podrobnější informace. „Naši poslanci nemají povinnost hlásit své soukromé cesty ani vedení poslaneckého klubu, ani vedení strany, pokud je nerealizují v době jednání Poslanecké sněmovny,“ sdělilo tiskové oddělení KSČM.

„Já se podivuji nad tím, že se ukrajinská diplomacie, která žádala o asociační dohodu s Evropskou unií, může divit tomu, že někdo vycestuje na jejich území,“ řekl České televizi předseda KSČM Vojtěch Filip. Místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09-S) sice připouští, že mohlo jít o provokaci, nicméně se domnívá, že věc spíše souvisí s vnitrostranickým bojem uvnitř KSČM před sjezdem než se zhoršením diplomatických vztahů Česka s Ukrajinou.