Křížem krážem světem: Korupce, kam se podíváš

Řím/Nairobi/Rio de Janeiro – Ať Amerika, Afrika, Asie nebo Evropa – své Rathy a Dalíky mají všude na světě. V Reggiu Calabria rozpustili kvůli napojení na mafii městskou radu, v Brazílii obvinili z korupce tři vrcholné politiky, Srbům se poztrácely miliardy pro Kosovo a v Keni museli lidé vyjít do ulic, aby poslanci se svými navrhovanými zlatými padáky příliš neprovokovali.

Italská vláda rozpustila městskou radu kvůli stykům s mafií

Italská vláda nechala rozpustit městskou radu v Reggiu Calabria kvůli obavám, že radní měli vazby na tamní mafii 'Ndranghetu. Spekulace posílilo zatčení jednoho z radních, který udržoval se zločineckou organizací úzké styky. Je to vůbec poprvé, co byla kvůli spojitosti s organizovaným zločinem rozpuštěna celá rada města, které je správním střediskem některého z italských regionů. Italská ministryně vnitra prohlásila, že bylo třeba zastavit „nákazu“, tedy prorůstání mafie do vedení kalábrijské metropole. O svůj úřad tak přišel starosta města a spolu s ním i zbývajících 30 radních. Než si obyvatelé zvolí nové radní, povede město trojice komisařů jmenovaných vládou.

Keňský prezident po protestech zatrhl zlaté padáky pro poslance

Do ulic Nairobi vyšli demonstranti poté, co si keňští poslanci odhlasovali odchodné v přepočtu přes dva miliony korun. Dav zamířil k parlamentu s transparenty Poslanci jsou zloději nebo Nenažrané hyeny. Zlatých padáků, které měly být financovány z vyšších daní, se ale nakonec zákonodárci nedočkají, protože je zamítl prezident Mwai Kibaki jako neústavní a zároveň neudržitelné v současné ekonomické situaci. Již takhle patří keňští poslanci mezi nejlépe placené v Africe: jejich plat je v průměru až osmkrát vyšší než plat lékaře a patnáctkrát vyšší než plat učitele.

Tři bývalí vrcholní brazilští politici usvědčeni z korupce

Brazilský nejvyšší soud shledal v úterý tři poradce bývalého prezidenta Luize Inácia Luly da Silva vinnými z korupce. Jde o bývalého šéfa Lulova kabinetu Josého Dirceua, někdejšího šéfa prezidentovy Strany pracujících (PT) Josého Genoina a pokladníka strany Delubia Soarese. Trojice politiků podle soudu vytvořila úplatkářský systém, v jehož rámci posílala politikům pravidelné měsíční platby výměnou za podporu v Kongresu ve prospěch vlády v době prvního Lulova mandátu v letech 2003 až 2007. Poslanci si tak měsíčně přišli v přepočtu až na 194 000 korun. Všem třem bývalým vysoce postaveným politikům hrozí až dvanáct let vězení. Bývalý prezident ovšem tvrdí, že o žádném systému nakupování poslaneckých hlasů nevěděl.

Soud s bývalými brazilskými politiky
Zdroj: ČT24

Srbské peníze pro Kosovo mizí neznámo kde

Velká část z téměř 70 miliard korun, které do Kosova za posledních 12 let poslal Bělehrad, byla zpronevěřena. Peníze jsou určeny na financování srbských zájmů a pro potřeby kosovských Srbů. K těm se ale podle všeho nedostaly. Soukromá bělehradská televize B92 v této souvislosti dokonce hovoří o „vlastenecké krádeži“. Peníze putují příjemcům přes různé šedé kanály, takže jejich osud není možné dohledat. Údajně dokonce skončily u lidí, kteří již v Kosovu nežijí. Příjemci také vykazovali stavbu silnic a domů, které neexistují, a finance byly rovněž určeny pro smyšlené továrny a úřady.

Korupce v Číně už dávno nikoho nepřekvapuje

Příští měsíc začne moc v Číně přebírat na 18. stranickém sjezdu další generace vůdců. Pro ně bude v následujících letech představovat největší výzvu sílící nespokojenost veřejnosti kvůli zkorumpovaným úředníkům na všech úrovních hierarchie. Rozsah tohoto problému je ohromující. Loni Čínská lidová banka omylem na svých internetových stránkách zveřejnila zprávu, kterou poté rychle stáhla. V ní uváděla, že 16 000 až 18 000 vládních úředníků a zaměstnanců státních podniků od poloviny 90. let minulého století do roku 2008 propašovalo do zahraničí více než 120 miliard dolarů, což je přes šest milionů dolarů na každého z nich.