Koreje na prahu války? Zástupci zemí jednají v pohraničí

V demilitarizované zóně se sešli k jednání vysocí představitelé Severní a Jižní Koreje. Už brzy vyprší dvoudenní ultimátum, které dala KLDR Soulu – požaduje, aby přestal vysílat z tlampačů protikomunistickou propagandu. V opačném případě hrozí vojenskou akcí. Pchjongjang už mobilizoval svou armádu.

Napětí mezi severem a jihem Korejského poloostrova opět stoupá. Obě strany se v minulých dnech ostřelovaly v pohraniční zóně. Severokorejská armáda ve čtvrtek vypálila raketu na tlampač, ze kterého Soul vysílá přes hranici propagandu proti KLDR. Jižní Korea odpověděla dělostřeleckou palbou.

KLDR následně pohrozila vojenskou akcí, pokud Jižní Korea propagandistické vysílání nezastaví. To ale Soul odmítl. Pro jistotu pak evakuoval čtyři tisíce lidí žijících v pohraničí. „Podle expertů nemusel být přeshraniční incident ze strany Severní Koreje nějak plánovaný a mohlo jít o pouhou nehodu,“ prohlásil Michal Procházka, ředitel Czechtourism v Soulu.„Bojím se, co bude. Doufám, že to neohrozí naše životy nebo majetek,“ vyjádřil obavy Jihokorejec Kim Woong-tae.

Pchjongjang vyostřuje svoji rétoriku pravidelně

O vyhrocené situaci nyní jednají zástupci obou zemí v pohraniční vesnici Pchanmundžom.
„Severní Korea opakuje období, kdy vyostřuje svoji rétoriku vůči jihu. Souvisí to s každoročním vojenským cvičením Spojených států a Jižní Koreje, ale i s novým vedením v KLDR,“ prohlásil koreanista Petr Bláha. „Je to jen pár let, co Severní Korea otevřeně zaútočila na jihokorejský ostrov Jonpchjong, a tím de facto porušila příměří z Korejské války,“ připomněl Bláha.

Podle něj lze spíš očekávat ostřelování na moři, než útok na pevninskou část poloostrova. „Zvlášť v době cvičení s USA se Severní Korea bojí zaútočit,“ myslí si koreanista. Obě země jsou v podstatě stále ve válce, trvá mezi nimi jen příměří.

Jihokorejská armáda je absurdní lidský odpad, jak říkáme. A provokuje nás s cílem svrhnout naši ideologii a systém, které si naše armáda a lidé zvolili. Budeme před nimi tedy střežit životy svých občanů.
Severokorejská média

Podle Procházky je jihokorejská společnost polarizovaná – část slova severokorejského vůdce podceňuje s tím, že jde o obehranou taktiku zahraniční politiky, jejímž cílem je získat peníze nebo potraviny. „Na druhou stranu je tu třeba ze sociálních sítí cítit, že lidé volají po tom, aby Jižní Korea na tuto hru již nepřistupovala a jednoznačně se jí postavila,“ konstatoval Procházka.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejnovější krize odstartovala už počátkem srpna, kdy Jižní Korea obvinila KLDR, že její vojáci v hraničním demilitarizovaném pásmu umístili miny, které zmrzačily dva jihokorejské vojáky. Pchjongjang vinu popřel s tím, že Soul zfalšoval důkazy.

Jižní Korea pak v rámci odvetných opatření začala s pomocí tlampačů opět vysílat slogany namířené proti Pchjongjangu. Toto vysílání bylo v zájmu vylepšení vzájemných vztahů zrušeno v roce 2004. K obnově vlastního propagandistického vysílání z amplionů následně přistoupila i Severní Korea.