Kolumbijští povstalci zbraně ukradli, hájí Venezuelu Chávez

Caracas  - Protitankové střely ze Švédska, které kolumbijská armáda objevila v táboře kolumbijských povstalců, ukradli marxističtí rebelové na námořní základně Venezuely v roce 1995. Prohlásil to venezuelský prezident Hugo Chávez. Ten předložil zprávu z té doby, která údajně dosvědčuje krádež „pěti raketometů AT4“ Ozbrojenými revolučními silami Kolumbie (FARC) na základně Cararabo u hranic s Kolumbií při operaci, která stála život 14 venezuelských vojáků. Kolumbie minulý týden tvrdila, že FARC získali zbraně od Venezuely, což vedlo k vyhrocení napětí mezi oběma zeměmi.

Chávez také odvolal svého velvyslance z Bogoty a zmrazil vztahy se sousední zemí. Zastavil také dovoz 10 000 automobilů z Kolumbie a vyloučil kolumbijské firmy z investic do těžby ropy v nové petrolejářské provincii Orinoko. Podle venezuelského prezidenta jsou obvinění Kolumbie „hnusným manévrem“, který má odvrátit pozornost od vojenské smlouvy, o níž nyní jedná Bogotá a Washington.

USA společně s Kolumbií připravují vojenskou dohodu o zvýšení počtu amerických vojáků v jihoamerické zemi a o využití sedmi kolumbijských základen pro protidrogové operace. Chávez ale podezřívá „americké impérium“, že chce využít těchto základen k tomu, aby se mohl zmocnit bohatství zmíněné ropné pánve Orinoko na jihovýchodě Venezuely.

Chávez koupí od Ruska 120 tanků (zdroj: ČT24)

Za americkou angažovaností v Kolumbii pravděpodobně vedle tradičního zájmu USA o oblast Latinské Ameriky stojí také zvyšující se rusko-venezuelská spolupráce. Caracas od Moskvy kupuje zbraně, ve Venezuele proběhlo také rusko-venezuelské vojenské cvičení.

Chávez koupí 120 ruských tanků

„Říše Yankeeů plánuje vyprovokovat válku mezi Venezuelou a Kolumbií. Válka mezi bratry je ale to poslední, co se stane,“ prohlásil Chávez, který za současnou situací vidí spiknutí Washingtonu. „Plán vybudovat sedm základen Yankeeů na kolumbijském území je pro nás přeshraniční hrozba. Mají svá práva a my máme svá. Cítíme se ohroženi a Kolumbie to musí vědět,“ řekl Chávez. Cílem USA je podle něj vytvořit z Kolumbie Izrael Latinské Ameriky. Washington ale tvrdí, že Bogotě pomáhá bojovat s narkomafiemi a levicovými povstalci. Počet amerických vojáků v Kolumbii by se měl zvýšit, ne ale přes hranici 800 mužů. Chávez to považuje za hrozbu své socialistické revoluci a pro jistotu hodlá nakoupit asi 120 ruských tanků.

Chávez chce Uribeho na summitu, ten se tam nechystá

Chávez požádal svého kolumbijského kolegu Álvara Uribeho, aby přijel v pondělí na summit Unie jihoamerických států (Unasur) do Quita tuto vojenskou dohodu vysvětlit. Uribe, který se vydal na turné po regionu, aby zmírnil napětí rostoucí kolem této kauzy, se na summit ale nechystá. Chávez ujistil, že jeho vláda už Bogotě diplomatickou cestou aféru s raketomety vysvětlila.

Povstalci z FARC bojují s kolumbijskými vládními jednotkami již 45 let. Spojené státy organizaci považují za teroristickou. Původně marxistická skupina se nyní živí především prostředky získanými z obchodu s drogami. Informace o jejich spolupráci s Chávezovým režimem se neobjevují poprvé, již několikrát se na veřejnost dostaly zprávy o venezuelské podpoře. Chávez je vždy dementoval.