Jeden z nejbohatších Němců pod tlakem. Tönnies přišel o fotbalový klub i zákazníky

Události: Clemens Tönnies pod tlakem (zdroj: ČT24)

V Německu se vyhrocuje skandál kolem největšího masokombinátu, který patří firmě Tönnies. Hned několik velkých obchodních řetězců oznámilo, že přestane odebírat jeho produkty. Důvodem je epidemie koronaviru, která v podniku propukla. Nakazilo se víc než 1500 dělníků, převážně těch ze zahraničí. Firma magnáta Clemense Tönniese čelí obvinění z porušování bezpečnostních pravidel.

Největší masokombinát Německa se stal největším ohniskem koronaviru v zemi. Majiteli podniku Clemensi Tönniesovi se přezdívá kotletový císař. Jeho otec a zakladatel firmy porážel deset prasat denně, on několik desítek tisíc. Léta už se ale mluví o tom, že je úspěch jednoho ze sta nejbohatších Němců vykoupen nelidskými podmínkami pro zahraniční dělníky, především Rumuny.

Stát teď Tönniesovi hrozí, že bude platit za znovuzavedení karantény v okrese Gütersloh. Bundesligový fotbalový tým FC Schalke jej už odvolal z čela představenstva.

Podle kritiků stojí na pozadí celé kauzy tlak spotřebitelů i výrobců na co nejnižší cenu masa. To v německých supermarketech patří k nejlevnějším v Evropě. Strana Zelených i vládní sociální demokraté proto navrhují zavést pro masné výrobky nejnižší povolenou cenu.

Clemens Tönnies
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Náhražky nahradí skutečné maso

Například berlínské řeznictví Davida Meyera debata o cenách trápit nemusí, jde totiž o vegetariánské řeznictví, Meyer se pro výrobu vegetariánských náhražek rozhodl po vlastních zkušenostech z jatek. „Naším snem je stát se největším řeznictvím světa, ovšem bez prolití jediné kapky krve,“ říká.

Z původně výstřelku pro menšinu se stává velký byznys, i v důsledku koronakrize. Ve Spojených státech od jejího počátku stoupla poptávka po vegetariánských produktech téměř o tři sta procent. Poradenská firma Kearney předpovídá, že za 20 let nahradí náhražky maso z šedesáti procent. I kvůli podobným skandálům, jakému teď čelí Clemens Tönnies.