Jako z Homelandu: Davidova věž – nejvyšší slum na světě

Caracas - Asi tři tisíce obyvatel venezuelské metropole si užívají luxusního bydlení – tedy na jejich poměry. Špinavé slumy totiž vyměnili za moderní mrakodrap známý jako Davidova věž. Ten je sice nedostavěný, přestěhováním si ale všichni výrazně polepšili, když opustili nebezpečné čtvrtě. Nejvyšší slum na světě proslavil americký seriál Homeland (Ve jménu vlasti) v hlavní roli s Claire Danesovou a Damianem Lewisem. Ten získal řadu cen Emmy.

Nejvyšší slum na světě mají v Caracasu (zdroj: ČT24)

Mrakodrap se pyšní přistávací plochou pro vrtulníky, okouzlujícím výhledem na nedaleké hory a širokými balkony pro víkendové grilování. Přitom se nejedná o pětihvězdičkový hotel ani oslňující sídlo banky. Místo obchodníků se stamiliony zaplnili 45patrovou budovu v centru Caracasu lidé, kteří jen stěží vyjdou se svými příjmy. „Bylo nás hodně s nejrůznějšími potřebami. Hlavně jsme potřebovali opravdové místo k životu. Vždycky jsem se ptal: Čím se obyvatelé věžáku prohřešili? Jen tím, že jsme se narodili chudí, bez prostředků a bez cizí pomoci,“ prohlásil obyvatel mrakodrapu Willmer Angel.

Davidova věž měla být chloubou venezuelské metropole. Jenže strůjce projektu před dvaceti lety zemřel a práce na rozestavěném mrakodrapu se zastavily. První nelegální nájemníci betonovou konstrukci obsadili v roce 2007 - za tichého přihlížení Chávezovy socialistické vlády. Uvnitř vyrostly nejen byty, ale i malé dílny a obchody, jaký si zřídila i Miriam. „Na začátku to pro mě bylo těžké. Nebyla jsem zvyklá chodit tolik do schodů a žít bez vody a elektřiny. Moje část neměla zdi. Ale rozhodla jsem se nastěhovat, protože v původním bytě byl moc vysoký nájem,“ konstatovala obyvatelka mrakodrapu Miriam Figueroaová.

V Davidově věži žijí i děti
Zdroj: ČT24/Youtube/Vocativ

Obydlených je 28 pater, platí tu přísná pravidla

V mrakodrapu teď žijí asi tři tisíce lidí. Hrubou stavbu si sami výrazně vylepšili natolik, že obývají 28 pater. Nebezpečná volná místa vyzdili, aby nikdo z výšky nespadl. Do budovy zavedli elektrický proud a natáhli tu improvizované potrubí, aby se nahoru nemuseli vláčet s kbelíky vody. „Lidi říkají, že je to tu nebezpečné, zvlášť chodit před domem. Ale vstupte a přesvědčte se sami. Jsem matka a neměnila bych za svět venku,“ podotkla obyvatelka mrakodrapu Thais Ruizová.

Stejně jako většina obyvatel věžáku žila dřív Ruizová s pěti dětmi v chatrči v násilnostmi proslulém slumu Petare na východě Caracasu, kde si gangy denně vyřizovaly účty pomocí střelných zbraní. V novém domově vládne pořádek. Chodby září čistotou, všude visí pravidla soužití. Jejich porušení se přitom trestá veřejnými pracemi v budově. „Tady si děti mohou jít hrát na dvůr. Mají trenéry, sportují a jsou šťastné,“ míní Ruizová.

Na rozdíl od jiných zabraných domů v Davidově věži samospráva funguje. Mnoho lidí z Caracasu sice považuje třetí nejvyšší budovu ve městě za zlodějské doupě, obyvatelé mrakodrapu ji ale vnímají jako bezpečný přístav, který je před zločinem chrání.