Írán údajně souhlasí s vývozem svého slabě obohaceného uranu

Vídeň – Írán podle diplomatických zdrojů prý souhlasil, že vyveze část svého slabě obohaceného uranu k dalšímu obohacení do jiné země a získá tak palivo pro teheránský výzkumný reaktor. Uvedla to dnes agentura AP. Čtyřstranná jednání se konala pod záštitou Mezinárodní agentury pro atomovou energii, jejíž šéf Muhammad Baradej řekl, že dnes všem účastníkům předal návrh dohody, kterou mají vlády vyjednávajících zemí potvrdit do pátku.

„Dal jsem do oběhu koncept dohody, která podle mého soudu představuje vyvážený předpoklad k tomu, abychom se pohnuli dál. Dohoda musí být schválena do pátku. Držím palce tomu, abychom do té doby měli souhlas všech stran,“ řekl Baradej.

Návrh podle diplomatů přítomných jednáním počítá s tím, že Íránci vyvezou až 75 procent svého slabě obohaceného uranu do jiné země, v níž bude uran dále obohacen a vyrobeny z něj palivové tyče pro výzkumný reaktor v Teheránu.

Dohoda by zaručila, že Íránu nezbývá dostatek obohaceného uranu na to, aby se pokoušel o výrobu atomové pumy, a Baradej ji považuje za významný faktor k vybudování důvěry pro rozhovory o íránském jaderném programu. Pokud Teherán na návrh přistoupí, bude to považováno za důkaz jeho tvrzení, že o jadernou zbraň neusiluje.