Írán jako trest za sankce odložil jednání o jaderném programu

Teherán - Írán obnoví se Západem jednání o svém jaderném programu, ale až koncem srpna. Oznámil to dnes na tiskové konferenci prezident Mahmúd Ahmadínežád. Prohlásil, že se Íránci k jednání nevrátí dřív než ve druhé polovině muslimského postního měsíce ramadánu - tedy na konci srpna. Podle něj je odklad termínu trestem za zavedení přísných sankcí, které nedávno schválila Rada bezpečností OSN. Řekl rovněž, že účastníci jednání by měli jasně říct, jak se dívají na (údajné) izraelské jaderné zbraně, zda podporují smlouvu o nešíření jaderných zbraní a jaký je jejich cíl při jednání - zda chtějí s Íránem přátelství, nebo nepřátelství.

„Je to trest, který jim (Západu) má dát lekci, jak jednat s národy,“ řekl Ahmadínežád. Rada bezpečnosti OSN přijala začátkem června už čtvrtou sadu sankcí proti Íránu, protože Teherán nepřistoupil na nabídky dané při loňském vyjednávání.

Podle Ahmadínežáda mají být novým kolům rokování přítomny také Brazílie a Turecko. S nimi Teherán letos dojednal náhradní dohodu na výměnu slabě obohaceného uranu, protože nepřijal podmínky nabídnuté předtím. Dlouhodobě s ním vyjednává pět stálých členů RB OSN a Německo. Ti loni nabídli, aby Írán vyvezl 1 200 kilogramů uranu obohaceného na necelá čtyři procenta. Rusko ho mělo dále obohatit a Francie z něj vyrobit tyče pro teheránský reaktor, v němž se vyrábějí izotopy používané v onkologii.

Z ruky do ruky

Írán na dohodu nepřistoupil a žádal paralelní výměnu, tedy tyče hned ve chvíli, kdy odevzdá svůj uran. S Tureckem a Brazílií pak dojednal, že uran uloží v Turecku do té doby, než za něj získá tyče. Původní vyjednávači však nebyli ochotní znovu otázku otevírat a v RB OSN prošly sankce. Írán mezitím začal sám obohacovat uran na 20 procent potřebných pro teheránský reaktor.

Předmětem dlouhodobé krize kolem íránského jaderného programu je podezření z vojenských aktivit, které ale Írán popírá. Podle americké CIA má Írán dostatek obohaceného uranu k výrobě dvou atomových bomb.

Ahmadínežád si vyhrazuje právo na odvetu

Ahmadínežád to dnes odmítl. Znovu zdůraznil, že Írán o jadernou zbraň neusiluje a je „rozhodně pro odzbrojení“. Prezident ale pohrozil odvetou v případě, že bude nějaká íránská loď prohledána kvůli podezření, že přepravuje zboží, které nové sankce RB OSN nepovolují.

„Vyhrazujeme si právo odvety. Nemáme zájem dospět do takového stadia. Ale jestli někdo bude na něčem takovém trvat, zkušenost ukáže, že umíme bránit svá práva. Budou velice litovat jakékoli akce, kterou podniknou,“ řekl.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová