Humor z kuchyně EU - Rusko s mistraly ostrouhalo ve prospěch Junckera a spol.

Brusel - Tak dlouho se s přesunem francouzských lodí Mistral otálelo, až zakázku Rusku „vyfoukla“ Evropská unie. To si dnes mohl pomyslet návštěvník unijního webu EUObserver - alespoň do doby, než se podíval na kalendář. Obětí aprílového žertu se stala řada ruských médií, ze samotného Kremlu ale přišla shovívavá reakce. Podobný humor prý Moskvě nevadí.

Aprílovou zprávu obratem převzala ruská státní televize Russia Today, rozhlasový vysílač Govorit Moskva nebo tisková agentura RIA Novosti. EUObserver nakonec musel zprávu na svém webu opatřit poznámkou, že článek je aprílovým žertem a žádná informace v něm obsažená se nezakládá na pravdě. Autor zprávy Andrew Rettman se nechal slyšet, že by nikdy neuvěřil, že na jeho zprávu může někdo „skočit“.

Ve svém článku napsal, že zakázku převzala diplomatická služba Evropské unie. Lodě nazvané původně Sevastopol a Vladivostok prý byly přejmenovány na Juncker a Mogherini podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera a unijní ministryně zahraničí Federiky Mogheriniové. První plavidlo má kotvit v Lucembursku a druhé na italském ostrově Lampedusa, kde má prý z moře zachraňovat troskotající africké uprchlíky - stojí v článku.

Na povedený žert dnes reagoval mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Jakýkoli dobrý vtip je podle něj vítán, stejně by prý ale v Moskvě přivítali dodržování francouzských smluvních závazků.

Vladivostok třídy Mistral zatím stále kotví v přístavu Saint-Nazaire
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Téma obří zbrojní zakázky je v Rusku citlivé a ostře sledované. Paříž totiž v reakci na agresivní politiku Ruska na Ukrajině kontrakt uzavřený v roce 2011 pozastavila a ruskému velení plavidla odmítla v termínu předat. Rusko teď čeká, že Francie buď smlouvu dodrží, nebo peníze vrátí i s tučnou pokutou. Cena zakázky je 1,2 miliardy eur (33 miliardy korun).

Francie přitom na konci loňského roku naznačila, že k předání lodí nemusí dojít vůbec. Rusko koncem listopadu uvedlo, že plánuje na lodě čekat. V případě nedodržení kontraktu se ovšem hodlá soudit. „Kdyby záleželo na rozhodnutí (prezidenta Francoise) Hollanda, loď by nám dodali. Francie se snaží balancovat mezi svými závazky vůči Rusku a závazky vůči Severoatlantické alianci a Evropské unii. Hollande se snaží projevit jakousi solidaritu, podstatnou roli hraje americký nátlak,“ soudí šéf zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov.

Jak šel čas s mistraly…

Smlouvu o dodávce dvou plavidel, která mohou převážet vrtulníky a tanky či velitelské štáby, podepsala Francie s Ruskem v roce 2011, tedy dlouho před ukrajinskou krizí. Ruská armáda měla první ze dvou moderních výsadkových lodí od Francie převzít již na konci října, ale Paříž kvůli situaci na Ukrajině předání odložila. Někteří spojenci Francie v čele s USA dlouhodobě vyvíjejí na Paříž tlak, aby ruské vojenské námořnictvo neposilovala.    

První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo. Ukrajina ho ale dál považuje za své území.