Hollande ohlásil snížení počtu vojáků v Mali

Paříž - Francie začne od konce dubna postupně stahovat své vojáky z Mali. Oznámil to francouzský prezident François Hollande, který je současně vrchním velitelem ozbrojených sil. Do července klesne jejich počet ze současných čtyř tisícovek vojáků na polovinu a do konce roku na tisícovku. „Dosáhli jsme svých cílů,“ prohlásil Hollande. Volby - jak prezidentské, tak parlamentní - by se měly uskutečnit v létě. Hollande mimo to také oznámil, že se znovu pokusí prosadit 75procentní daň z výdělků nad jeden milion eur.

Hollande trval na tom, aby se volby v Mali se uskutečnily během července, přičemž Paříž prý nemá preferovaného kandidáta na šéfa státu. „Doby, kdy Francie dosazovala hlavy afrických států, minuly,“ řekl Hollande v televizním rozhovoru. Tato bývalá francouzská kolonie na západě Afriky má hlavu státu volit 7. července a o dva týdny později i parlament.

Volby mají stabilizovat situaci poté, co francouzská armáda pomohla vládním vojskům potlačit dobře vyzbrojené rebely, postupující z rozlehlých území na pouštním severu země na jih. Od počátku operace, 11. ledna, francouzská armáda přišla o pět vojáků. Nepodařilo se však dosud osvobodit 15 Francouzů unesených v Africe, jeden z rukojmích pravděpodobně zahynul.

Francie v Mali vojensky zasáhla počátkem roku, aby zastavila postup islamistických rebelů spjatých s teroristickou sítí al-Káida na hlavní město Bamako. Od počátku však Paříž slibovala, že intervenci rychle ukončí a operaci předá jednotkám Africké unie a OSN. Do Mali nedávno dorazila také třicítka českých vojáků na misi EU. Mise není bojová, je zaměřená na výcvik. Svou činnost by česká jednotka měla zahájit v dubnu.

75procentní daň nakonec možná bude

Hollande v interview rovněž uvedl, že nehodlá v příštím roce seškrtat výdaje na obranu z 31 miliard eur, jakkoli je zapotřebí ve státním rozpočtu na příští rok ušetřit pět miliard eur v dalších resortech. Vrátil se také k předvolebnímu slibu zavést daň ve výši 75 procent z výdělků přesahujících milion eur, zamítnutou ústavními soudci. Návrh na „superdaň“ hodlá přepracovat tak, aby zatížila spíše firmy než jednotlivce.

„Ve firmách musí být platy transparentní. Jenom opravdu velké firmy mají na starosti mzdy, které přesahují milion eur. Proto bude obzvlášť u nich nutná průhlednost, do výše těchto platů budou moct mluvit akcionáři,“ prohlásil Hollande.

Telefonát Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)