Füle jako první evropský politik navštívil Tymošenkovou

Kyjev – Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle v pondělí navštívil vězněnou ukrajinskou expremiérku Juliji Tymošenkovou. Je prvním evropským politikem, kterému ukrajinské úřady dovolily, aby se s opoziční političkou setkal v její cele. Na Ukrajině Füle připravoval summit Kyjeva s Evropskou unií. S jejími představiteli jednal hlavně o ekonomické integraci a asociační dohodě. Kyjevský odvolací soud dnes navíc zahájil v případu expremiérky odvolací řízení. Před ním zavládlo napětí, když se desítky jejích stoupenců pokusily proniknout do soudní budovy. Odrazily je početné oddíly pořádkové policie.

Podle televize 1 plus 1 se schůzka Füleho s Tymošenkovou konala v pondělí pozdě večer a trvala půl hodiny. V průběhu dne eurokomisař během své neformální návštěvy Ukrajiny jednal s ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem. „Zdůraznil, že Evropská unie má obavy z nedostatku pokroku ve vícero oblastech, co se týká důležitých reforem na Ukrajině, včetně těch, které souvisí s reformou ústavy a s reformou soudnictví a justice,“ řekl Peter Stano, mluvčí eurokomisaře Füleho.

Evropský komisař pro rozšíření Štefan Füle:

„Jsem rád, že jsem měl příležitost si soukromě promluvit s Julijí Tymošenkovou. Informoval jsem ji o obavách, která EU má ohledně jejího procesu. Ujistil jsem ji, že budeme i nadále bedlivě sledovat její odvolání.“

Ukrajinská média tvrdila, že eurokomisař přijel proto, aby se s Janukovyčem dohodl na textu společného prohlášení, které bude zveřejněno po summitu EU-Ukrajina plánovaného na 19. prosince. Podle médií není vyloučené, že toto společné prohlášení bude jediným hmatatelným výsledkem vrcholné schůzky sedmadvacítky s jejím východním sousedem.

Füle navštívil vězněnou Tymošenkovou (zdroj: ČT24)

Smlouva o přidružení má nejistou budoucnost

Podle původních plánů chtěla Evropská unie ještě letos s Ukrajinou dokončit jednání o smlouvě o přidružení. Nicméně překážkou k tomu je právě věznění Tymošenkové.

Ta sedí ve vězení od srpna, v říjnu ji soud poslal na sedm let za mříže za údajné pochybení a překročení pravomocí při uzavření dohody s Ruskem o dodávkách zemního plynu. Evropská unie a Spojené státy ale kritizují současné ukrajinské vedení za to, že mu proces s Tymošenkovou posloužil k likvidaci politické opozice.

Štefan Füle
Zdroj: ČT24

Odvolací soud v Kyjevě trvá na předvedení nemocné Tymošenkové

Otazníky kolem zdravotního stavu Tymošenkové se staly hlavním problémem odvolacího procesu, který dnes pokračoval v Kyjevě. Expremiérka se odmítá líčení zúčastnit s ohledem na svůj zdravotní stav, soud ale na její přítomnosti trvá. Podle obhájců není vězněná politička schopna samostatně vstát z postele. Pokud se obviněná ve středu nedostaví, může být předvedena násilím. Soud nevyslyšel návrh obhajoby, aby se další projednávání kauzy konalo až po úplném uzdravení vězněné.

Julija Tymošenková zdraví své příznivce z vězení
Zdroj: ČTK/AP/Tymoshenko Press Service

Zvláštní lékařská komise ministerstva zdravotnictví v pondělí po prohlídce Tymošenkové rozhodla, že souzená je schopna se procesu zúčastnit. Její stav nevyžaduje chirurgický zásah ani neurologickou léčbu a zhoršil se prý proto, že Tymošenková ignoruje doporučení rehabilitovat pohybový aparát. Advokát vězněné Oleksandr Plachotňuk očekává, že si pro Tymošenkovou do věznice přijde komando s nosítkami.

Demonstrace před odvolacím soudem v Kyjevě
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Jednání odvolacího soudu doprovázela demonstrace asi 2 000 přívrženců Tymošenkové před soudní budovou. Demonstranti skandovali hesla požadující okamžité propuštění expremiérky a pokusili se prorazit policejní kordon. Pohotovostní oddíl policie pak dav vytlačil od budovy pryč.

Zdravotní stav Tymošenkové je klíčovou komplikací i v další kauze, kterou projednává jiný kyjevský soud. Bývalá premiérka je obviněna, že v polovině 90. let nezákonně převedla dluh své distribuční energetické firmy JESU ve výši téměř půl miliardy dolarů (zhruba devět a půl miliardy Kč) do ukrajinského státního rozpočtu. Když Tymošenková dala minulý týden soudu na vědomí, že se kvůli bolestem na jednání nedostaví, zorganizovali soudci „výjezdní“ zasedání přímo v její cele.