Exodus muslimů: Ve Středoafrické republice jde o hlavu

Bangui - Mezinárodním mírovým sborům se ve Středoafrické republice nepodařilo zastavit pokračující násilí proti muslimům. V nejnovější zprávě to tvrdí organizace Lékaři bez hranic a Amnesty International (AI). Podle svědků dochází v zemi k brutálním útokům včetně utínání hlav a končetin. Ze země proto odchází nejvíc muslimů v historii. Vojáci z mírové mise Africké unie navíc objevili v hlavním městě Bangui hromadný hrob. „Násilí dosáhlo v tomto měsíci vrcholu – i na africké poměry je to věc dost nevídaná,“ řekl ČT afrikanista Otakar Hulec.

Aby dokázaly mezinárodní mírové síly ochránit muslimské komunity v zemi, musely by dokázat zlomit křesťanské milice anti-balaka a rozmístit dostatečný počet vojáků do měst, kde jsou muslimové. „Tyto milice provádějí násilné útoky ve snaze vyčistit Středoafrickou republiku od muslimů. Výsledkem je exodus obrovských rozměrů,“ podotkla krizová poradkyně AI Joanne Marinerová. Muslimové opouštějí města nebo hledají útočiště v kostelech a mešitách. „Na ulici dnes vůbec nelze vyjít. Potraviny se musejí dovážet letecky, sami Lékaři bez hranic jsou bezradní, jelikož se dostávají do konfliktu s bojovníky,“ podotkl Hulec.

Amnesty International kritizovala mezinárodní společenství za vlažnou reakci na krizi v zemi. Jednotky prý nebyly ochotné zaútočit na křesťanské milice a chránit ohroženou muslimskou menšinu. V posledních týdnech získala organizace asi stovku svědectví z první ruky, která se týkají útoků na muslimské civilisty. Největší útok se prý udál 18. ledna ve městě Bossemptele. O život přišlo nejméně 100 muslimů. Mezi mrtvými byli staří lidé, ženy a také jeden imám.

Hulec: Středoafrické křesťanské milice se mstí muslimům (zdroj: ČT24)

OSN mluví o druhé Rwandě

Také OSN nedávno varovala, že v zemi hrozí genocida. Násilí je podle ní téměř srovnatelné s dřívější situací ve Rwandě nebo Bosně. Organizace proto vyzvala svět k humanitární i vojenské pomoci. „Má to všechny prvky toho, co už jsme viděli jinde, v místech, jako je Rwanda a Bosna. Ty prvky tady jsou, je tady zárodek genocidy. O tom není pochyb,“ varoval v Ženevě koordinátor humanitárních záležitostí OSN John Ging.

Středoafrická republika zažívá neklid od převratu, za nímž loni v březnu stálo islamistické hnutí Séléka. Tomu velel Michel Djotodia, který se poté stal prvním muslimským prezidentem této převážně křesťanské země. „V zemi žije jen 15 procent muslimů. Djotodia vládl velice krutě – začal pronásledovat křesťany,“ konstatoval afrikanista.

Djotodia nedávno odstoupil pod tlakem sousedních zemí. Násilí totiž nedokázal zastavit. Na jeho místě se nyní ocitla Sambová-Panzová, která získala funkci ve druhém kole hlasování. Křesťanským milicím dnes vyhlásila válku. „Oni si myslí, že když jsem žena, že jsem slabá. Ale ti členové anti-balaka, kteří budou zabíjet, budou od nynějška pronásledováni,“ prohlásila prezidentka.

Ve Středoafrické republice zatím působí asi 4 000 vojáků Africké unie a přibližně 1 600 francouzských vojáků. Na začátku měsíce Rada bezpečnosti OSN vyslovila souhlas s tím, aby se k nim na půl roku přidalo zhruba 500 evropských vojáků.