Evropský parlament potvrdil asociační dohodu s Gruzií

Štrasburk – Evropští poslanci posvětili asociační dohodu mezi Evropskou unií a Gruzií. Ta má posílit vzájemné hospodářské vztahy, nezajišťuje ale vstup do Unie. Evropští lídři dohodu podepsali 27. června na summitu v Bruselu, v červenci ji pak ratifikovala i Gruzie. Musí s ní souhlasit všechny členské státy, aby mohla začít platit.

„Gruzie touto novou dohodou získává nové nástroje integrace… do evropských struktur, a také Evropa získává velmi spolehlivou zemi v regionu, orientovanou na partnerství,“ prohlásil gruzínský prezident Giorgi Margvelašvili na tiskové konferenci před hlasováním evropského parlamentu. „Politicky a historicky se má Gruzie do EU dostat a nakonec v ní bude,“ podotkl.

Giorgi Margvelašvili
Zdroj: ČTK/AP/Shakh Aivazov

Ujednání mezi Evropskou unií a Gruzií obsahuje rozsáhlou ekonomickou část. Ta by měla umožnit zrušení významného množství dovozních cel nebo zakázání vývozního cla na všechno zboží z EU. Řada europoslanců označuje dohodu o volném obchodu jako jednu z nejambicióznějších, které kdy EU s třetími zeměmi sjednala. Hospodářská spolupráce je nicméně podmíněna i politickými změnami, které by měly přinést posílení právního státu, modernizaci ekonomiky nebo boj s korupcí.

Evropský parlament už tímto způsobem vyjádřil souhlas s obdobnými dohodami, kterými se Evropská unie otevírá Moldavsku nebo Ukrajině. Právě druhý zmíněný případ stál u zrodu zásadní politické krize na Ukrajině. Vedlo to ke svržení proruského režimu a nepokojům, které vyústily v anexi Krymu Ruskem a trvající střety na východě mezi separatisty a ukrajinskou armádou. I kavkazská republika se kvůli své proevropské orientaci dostala pod zvýšený tlak z Ruska. Už v roce 2008 došlo ke krátké válce, jejímž následkem byl vznik dvou separatistických provincií Abcházie a Jižní Osetie, obě se dnes orientují na Rusko, které je finančně podporuje. Vláda v hlavním městě Tbilisi nezávislost těchto území neuznává.

Putin k vztahům s Gruzií

Zatímco asociační dohody směřují k posílení vztahu Gruzie s Evropskou unií, otevřený přístup zaujal ruský prezident Vladimir Putin během dnešní výroční tiskové konference. Uvedl, že se vztahy zkomplikovaly, když Moskva uznala nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. „Pro začátek bychom měli alespoň obnovit přímý kontakt (mezi Tbilisi, Suchumi a Cchinvali) než říct prosté 'ne' hned na začátku,“ řekl Putin. Podle jeho vyjádření by rád v Moskvě uvítal gruzínského prezidenta nebo premiéra. Jako dobré gesto ocenil, když při jednáních o vstupu Ruské federace do Světové obchodní organizace (připojení v srpnu 2012) tento proces Gruzie neblokovala a ruský trh se pak otevřel produktům z Gruzie.