Evakuace z Aleppa je kvůli radikálům z Al-Káidy zastavena

První konvoje z Aleppa odjely ve čtvrtek (zdroj: ČT24)

Evakuace východní části Aleppa, která začala ve čtvrtek, se zastavila. Poté, co za posledních 24 hodin enklávu opustilo až 9500 lidí, se celý proces zablokoval po zásahu provládních šíitských milic. Ty si stěžují, že radikálové z Fronty dobytí Sýrie, kteří se hlásí k Al-Káidě, znemožnili souběžnou evakuaci zraněných ze dvou šíitských vesnic v povstaleckém obležení. Rusko a Turecko, jež zastupují zájmy dvou stran konfliktu, se mezitím shodly na potřebě obnovy mírových rozhovorů doplněných o celostátní syrské příměří.

Podle ruského ministerstva obrany byla evakuace dokončena, povstaleckou oblast opustilo 9500 lidí, včetně 4500 rebelů a 337 zraněných. Moskva dodala, že v některých částech města zůstalo několik radikálních povstaleckých bojovníků odhodlaných bojovat do konce, kteří dál střílejí po syrských vojácích.

Podle zástupce povstalců ale z Aleppa odjel jen zlomek lidí ve třech konvojích. V obklíčené části východního Aleppa, kde jsou ještě ohniska povstaleckého odporu, podle něj povstalci zůstali. 

Kromě desítek autobusů v pátek mohli místní poprvé k opuštění města použít i osobní auta. V průběhu dopoledne se ale evakuace přerušila. Odjezd dalšího z konvojů zastavila střelba, kterou spustily šíitské milice bojující po boku syrských vládních sil. Zdůvodnily to tím, že nebyla splněna dohoda o evakuaci zraněných z šíitských vesnic Fúa a Kafrája, jež jsou v obklíčení několika povstaleckých skupin. Ze všech skupin se pouze Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy) jako jediná k dohodě nepřipojila.

V Idlibu na severozápadě Sýrie, kam většina evakuovaných z Aleppa směřuje, má být v provizorních táborech ubytováno zhruba 30 000 lidí, přičemž se o tom hovoří jako o nejhorším scénáři. Poblíž hranice s Tureckem budují nevládní humanitární organizace tábor s 10 000 stany. 

Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek odhadl, že evakuace všech lidí zablokovaných na východě města potrvá několik dnů. Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že odchod se týká 40 tisíc civilistů, kteří mají být přemístěni do západní části Aleppa. Humanitární organizace Červený půlměsíc s odvoláním na starostu východního Aleppa uvedl, že evakuace se má dotknout 70 tisíc lidí.

  • Světová média to většinou neupřesňují, situace v oblasti je totiž nepřehledná. Podle dřívějších informací k nim patří seskupení s názvem Dobytí Aleppa (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak radikálnějších.
  • V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je Asadův režim.

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek ohlásilo, že syrská armáda uzavírá vojenskou operaci na východě města. Východ Aleppa byl přitom od roku 2012 v rukou opozičních sil a šlo o jednu z hlavních bašt oponentů syrského režimu.

„Dnes se píše historie, píše ji každý syrský občan. Nezačala se psát dnes, ale už před šesti lety, když vypukla krize a válka proti Sýrii,“ řekl ve čtvrtek prezident Bašár Asad v prohlášení natočeném na video, které zveřejnila jeho kancelář na sociálních sítích.

Editor ČRo Plus Novotný: Ve městě stále zůstává 50 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

Rusko a Turecko domlouvá mírové rozhovory

Putin během návštěvy Japonska v pátek řekl, že spolupracuje se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem na uspořádání nového kola mírových jednání, která by se mohla konat v kazašském hlavním městě Astana.

Připomněl, že turecká strana zprostředkovala dohodu o evakuaci Aleppa s opozicí. Dodal, že se s Erdoganem snaží dosáhnout všeobecného příměří platného na celém syrském území. Spolupráci na dojednání mírových rozhovorů potvrdil turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu.

Lídři EU se pokusí zvýšit tlak na Rusko, Írán a další hráče kvůli Sýrii (zdroj: ČT24)

Podle agentury AP není zatím jasné, zda opozice podporovaná Západem bude souhlasit s výběrem místa pro mírové vyjednávání. Doposud se rozhovory konaly v Ženevě. Dosavadní vyjednávání nepřineslo hmatatelné výsledky.

  • O obnově vnitrosyrských rozhovorů hovořil při pátečním zasedání Rady bezpečnosti OSN zástupce Ruska Vitalij Čurkin. Francie a Německo svolaly toto mimořádné jednání RB s cílem prosadit rezoluci o bezpečné evakuaci východního Aleppa, na kterou dohlédne personál OSN. V případě, že se na tom členové nedohodnou, chtějí navrhovatelé, aby bylo svoláno mimořádné jednání Valného shromáždění OSN.