Egypt hlásí nové střety na Sinaji

Káhira - Nové střety mezi egyptskou policií a neznámými ozbrojenci se dnes odehrály v severní části Sinajského poloostrova, ale obešly se bez obětí či zraněných. Útočníci přepadli policejní stanici v Aríši a po krátké přestřelce odjeli. Egyptská armáda vyslala obrněné transportéry a další vojenská vozidla, aby v oblasti posílila své postavení. Izrael dnes dovolil Egyptu dočasně na Sinaji nasadit bojové vrtulníky. Podle agentury Reuters jde o první takové rozhodnutí od podepsání egyptsko-izraelské mírové smlouvy v roce 1979, která egyptskou vojenskou přítomnost na Sinaji podstatně omezila.

Nové střety mezi egyptskou policií a neznámými ozbrojenci vypukly v severní části Sinajského poloostrova. Střety se obešly se bez obětí. Bezpečnostní síly tady již několik dní pátrají po islamistech poté, co v neděli zabili 16 egyptských pohraničníků. Při náletech v noci na středu tu egyptská armáda zabila 30 ozbrojenců. 

Kolem Aríše se shromažďují vojenské posily a egyptský hraniční přechod Rafáh do pásma Gazy byl uzavřen na neurčito. Už v úterý Egypt začal uzavírat nelegální pašerácké tunely do Gazy. Islamistický prezident Egypta Muhammad Mursí slíbil, že nad Sinajem znovu zavede „plnou kontrolu“.

Egyptské vojenské operace na poloostrově vyžadují na základě mírové dohody z roku 1979 izraelský souhlas. Jeruzalém dnes podle izraelských činitelů dal Káhiře zelenou k rozmístění bojových vrtulníků. Pro „specifickou, cílenou akci“ stanovil hranici několika dní. Rozhodnutí je účinné i zpětně.

České ministerstvo zahraničních věcí varuje turisty, aby do oblasti nejezdili - zájem o zájezdy na Sinaj poklesl o pětinu.