Ebola na vzestupu: WHO počítá s 20 tisíci nakaženými

Praha - Epidemie eboly, která zasáhla zejména západní Afriku, stále nabírá na obrátkách. Podle nejnovější bilance už v důsledku nákazy zemřelo skoro 2 300 lidí, statistiky navíc ukazují varovná čísla: 40 % těchto úmrtí nastalo v posledních třech týdnech. Při nynějším tempu odhaduje Světová zdravotnická organizace, že může trvat šest až devět měsíců, než se nemoc podaří dostat pod kontrolu. A ebolou se může nakazit až dvacet tisíc lidí.

Ještě před několika týdny byla ebolou zasažena hlavně Libérie, situace v sousedních státech Siera Leone a Guinea byla poměrně stabilní: počet obětí sice neklesal, ale ani nijak výrazně nestoupal. Jenže teď WHO varuje: poprvé od vypuknutí epidemie se většina nových případů nákazy vyskytuje mimo původní epicentrum: postižena jsou zejména hlavní města všech tří zmíněných států, upozorňuje server BBC News.

Mapa šíření eboly
Zdroj: ČT24/ČT24 / BBC

Hygienici a zdravotníci dnes vyloučili podezření, že student Univerzity Pardubice, který pochází z Tanzánie a má vysoké teploty, je nakažen virem ebola. „Všechno nasvědčuje tomu, že je to vyloučené. V oblastech, kde se ebola vyskytuje, student vůbec nebyl, nepatří do rizikové skupiny,“ uvedl ředitel Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Antonín Vykydal.

Liberijský ministr obrany Brownie Samukai včera před Radou bezpečnosti OSN prohlásil, že epidemie ohrožuje samotnou existenci Libérie. „Existence Libérie je vážně ohrožena,“ řekl Samukai a dodal, že onemocnění „se šíří jako lesní požár, stravující vše, co mu stojí v cestě“. Právě Libérie je stávající epidemií zasažena vůbec nejvíce. V zemi bylo k 6. září zaznamenáno 1 224 úmrtí.  

Situace v postižených zemích začíná být kritická, lékaři nemají potřebné vybavení a na zemi leží rozkládající se těla nakažených. Právě kvůli tomu se obrátila organizace Lékaři bez hranic na vlády vyspělých zemí světa včetně Česka se žádostí o pomoc.

Otevřený dopis Lékařů bez hranic

Izolační centra pro léčbu eboly jsou přetížená, sami zdravotníci v přední linii jsou infikováni a podléhají nákaze v šokujících počtech. Další uprchli ze strachu o život a nechali za sebou lidi bez potřebné péče, kteří nyní umírají i na běžné a snadno léčitelné nemoci. Centra pro léčbu eboly se změnila na místa, kam lidé odcházejí umírat o samotě. (…) V Sierra Leone se na ulicích rozkládají vysoce infekční mrtvá těla, která nedávají jinou možnost, než se soustředit spíše na budování krematorií než nových center na léčbu eboly.

Odhady mluví o 20 tisících nakažených

Zatím se ebolou nakazilo necelých 4 300 pacientů, čísla ale mohou být mnohem vyšší. Světová zdravotnická organizace vychází z kvalifikovaného odhadu 20 tisíc nakažených. Jenže jde jen o odhady a někteří vědci označují čísla WHO jako optimistická.

Počet případů úmrtí na virus ebola
Zdroj: ČT24

V zemích západní Afriky teď navíc startuje sezona malárie, hlavní vlna většinou vychází na září a říjen. To vyvolává otázky, zda bude dostačovat kapacita zdravotnických zařízení i pro pacienty s malárií. Navíc se lidé nakažení malárií mohou obávat jít se léčit do nemocnice, kde leží pacienti s ebolou, upozorňuje BBC News.   

Spojené státy včera oznámily, že uvolní dalších deset milionů dolarů (více než 214 milionů Kč), aby pomohly Africké unii v boji proti epidemii. Peníze mají posloužit především pro přísun dalších zdravotních pracovníků do postižených oblastí.