Důchod anglického finančníka - pěstování černých diamantů

Gaskoňsko – Angličan Dick Pyle se léta živil jako finančník a manažer. Na důchod si chtěl ale užít trochu klidu, prodal proto majetek v Anglii, přestěhoval se do Francie a začal pěstovat lanýže. Pořídil si farmu s dubovými stromy, na kterých lanýže rostou. Idylka malé farmy na francouzském venkově se tak pomalu mění ve výnosný byznys. Lanýže jsou vyhledávanou pochoutkou, kilo těchto hub se dá prodat až za 25 tisíc korun.

„Když jsem v Anglii viděl, jakou píli lidé věnují vínu, napadlo mě, zda někdo udělal něco podobného pro lanýže. Podíval jsem se na internet, jestli někdo sází dubové aleje a pěstuje v nich tuto pochoutku. Zjistil jsem, že ne, a rozhodl jsem se být první,“ popisuje začátky lanýžové farmy Dick Pyle.  

Ve Francii vznikla lanýžová farma (zdroj: ČT24)


Dick se tedy přestěhoval do Francie, koupil tu farmu a vysázel dubové stromy. Odborná laboratoř mu potvrdila, že půda u jeho domu je pro duby a lanýže, které rostou v jejich kořenech, ideální. Teď je to už sedm let a Dick by měl poprvé sklízet lanýžovou úrodu. 

Ani to ale nebude tak jednoduché, lanýže totiž rostou na kořenech stromů pod zemí a nejsou tudíž vidět. Najdou je ale třeba speciálně vycvičení psi nebo trénovaná prasata. „Doufáme, že už letos něco najdeme. Sezona začíná v půli prosince a já už se nemůžu dočkat. Pod nejstaršími stromy by už jeden až dva lanýže měly být,“ maluje si Dick. 

Lanýž černovýtrusý

Vyskytuje se hlavně ve Francii, ale i ve Španělsku, Itálii a Chorvatsku. Dá se uměle pěstovat, roste ale jen v blízkosti dubů. Roste od podzimu do ledna. Cena se pohybuje od 5 do 25 tisíc korun za kilogram.

Ačkoli Dick ještě lanýže ani jednou nesklízel, už teď na nich vydělává. Nabízí lanýžové duby k adopci gurmánům po celém světě. Za jednorázový poplatek v přepočtu 5 000 korun si milovníci těchto vzácných hub zakoupí právo na jeden dub. Za každoroční příspěvek v řádu několika stokorun pak mohou sníst všechny lanýže, které se urodí v okruhu dvaceti metrů čtverečních od dubu. 

Na Dickově farmě si už gurmáni z celkem 37 zemí adoptovali 753 stromů. Letošní prosinec bude pro farmu klíčový. I kdyby se ale žádné lanýže neobjevily, majitel smutný nebude. Klidně si prý ještě rok nebo i víc počká. A pak by se jeho farma mohla stát zlatým dolem.