Do Gazy míří další loď, Izrael hrozí jejím zastavením

Jeruzalém – Pod irskou vlajkou pluje s další humanitární pomocí ke Gaze loď Rachel Corrie. Podle posledních informací tam měla dorazit v sobotu. Na její palubě je 15 aktivistů včetně irské nositelky Nobelovy ceny za mír Mairead Maguireové. Mluvčí hnutí Svobodná Gaza (Free Gaza), které bylo jedním z organizátorů předchozí flotily, řekla, že loď pluje podle plánu a nehodlá se zastavit v žádném přístavu. Izrael již vydal prohlášení, že pokud se Rachel Corrie pokusí prorazit blokádu, bude násilím zastavena.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na schůzce s několika ministry ve čtvrtek večer řekl, že Izrael loď nenechá doplout ke břehu. Prohlásil, že Izrael posádce nabídl několik možností, jak zboží dopravit do izraelského přístavu, odkud bude přepraveno do Gazy. Netanjahu nařídil armádě, aby plavidlu Rachel Corrie zabránila v doplutí k pobřeží s citem a aby nikomu na palubě vojáci neublížili.

Turecko zvažuje omezení vztahů s Izraelem

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)

Free Gaza zaštítila i flotilu šesti lodí, na něž Izraelci v pondělí zaútočili na volném moři a přinutili odplout místo ke Gaze do izraelského Ašdodu. Při zásahu zahynulo devět ze skoro 700 aktivistů na palubě jedné z nich. Izrael tvrdí, že se vojáci bránili ozbrojeným aktivistům a že lodě mohly převážet zbraně pro radikály z Hamásu.

Turecko mělo v námořní flotile nejvíc svých občanů a zvažuje, že jako odpověď přehodnotí dosavadní smlouvy s židovským státem. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan navštívil v nemocnicích zraněné aktivisty. Jeho vláda oznámila, že vztahy s Izraelem – doposud vlivným spojencem - omezí na minimum. V sázce jsou klíčové ekonomické a bezpečnostní vztahy na Blízkém východě.

Proti izraelskému zásahu dnes v egyptské Alexandrii demonstrovaly tisíce lidí. Izraelci se ale brání. Před tureckou ambasádou v Tel Avivu jsou už několik dní davy lidí, mluví o zklamání a nepochopení. „Nikoho jsme nechtěli zabít. Byla to provokace. Štvě mě, že Turci lžou o mé zemi, a chci to dát najevo,“ říká jedna z demonstrantek. 

Cílem aktivistů není jen dopravit pomoc, ale zrušit blokádu Gazy

Mluvčí a právní poradkyně hnutí Svobodná Gaza Audrey Bomseová ráno tvrdila, že Rachel Corrie chce do Gazy plout jedině v doprovodu dvou lodí s novináři a že ty mají vážné technické problémy. Důvodem je podle ní izraelská sabotáž.

Izrael s organizátory plavby Rachel Corrie vyjednával prostřednictvím irské vlády. Pochopil prý, že se posádka nechce dostat do situace flotily, a souhlasila s tím, že zastaví-li ji na moři izraelská armáda, přijme nabídku Izraele vyložit náklad v některém z izraelských přístavů. To ale Bomseová v izraelském rozhlasu popřela. Řekla, že cílem aktivistů není jen dopravit pomoc Gaze, ale vyslat také politické poselství Izraeli. Do Gazy prý budou vypravovány další lodě, dokud Izrael blokádu Gazy nezruší.