Dívky v dirndlech, mázy piva a řízná dechovka - v Mnichově začal Oktoberfest

Mnichov - Symbolickým naražením sudu s pivem zahájil mnichovský starosta Christian Ude světoznámé pivní slavnosti Oktoberfest. První litrovou sklenici zlatavého moku ze slavnostního sudu si vychutnal bavorský premiér, letos poprvé Günther Beckstein. Už 175. ročník největší akce svého druhu by měl na Terezinu louku v bavorské metropoli přitáhnout více než šest milionů turistů s celého světa.

Oficiálně byly pivní slavnosti zahájeny v pravé poledne, když mnichovský starosta Christian Ude ve slavnostním stanu Schottenhamel s kapacitou 9500 míst narazil první sud, zatímco nad Terezinou loukou zahřmělo 12 slavnostních salv. Ude prokázal jistou ruku a sílu, když dvousetlitrovou nádobu se zlatavým pokladem otevřel pouhými dvěma ranami dřevěnou palicí, čímž vyrovnal svůj osobní rekord z roku 2005. Pak už mohl s úlevou a naplno oznámit pivním národům "O'Zapft is!", je naraženo. 

Výkonem sociálnědemokratického politika se nenechal zahanbit konzervativec Beckstein, který si máz bavorského lektvaru značky Spaten vychutnával s viditelnou rozkoší a bylo vidět, že lásku k pivu nepředstírá. Jinak by taky tento týden nepronesl politicky téměř sebevražedný výrok, že po vypití dvou litrů piva v rozmezí šesti či sedmi hodin je možné řídit automobil. Jak se to vše projeví v podpoře politiků, ukáže až příští víkend, kdy Bavorsko uprostřed Oktoberfestu volí nový zemský parlament. 

Stany byly přeplněné ještě před zahájením 

Předehru slavnostnímu zahájení Oktoberfestu obstaral dopolední hodinový průvod sládků a dechových kapel, které hrály říznou pochodovou hudbu. V čele průvodu jel na koni maskot slavností, Münchener Kindl, jakési pivní jezulátko. Alegorické vozy prošly třídou Schwanthalerstrasse a odbočily na beznadějně přeplněnou Terezinu louku. Některé pivní stany přestaly vpouštět návštěvníky ještě dříve, než pivní slavnosti pořádně začaly. Davy mladíků v kožených kalhotách a dívek v tradičních ženských krojích, dirndlech, proudily na Terezinu louku už od rána. 

„Jsem tu poprvé a jsem nadšený. Davy miluju. A litr piva za osm euro? To je úžasné!,“ rozplýval se pětadvacetiletý Kris z Nizozemska, který se jen po centimetrech prodíral k právě otevřenému výčepu pivního stanu Hippodrom hned u hlavní brány areálu.

K pivu se zakusují klobásy i rožněné kačeny 

Máz (zhruba jeden litr) piva, které jednotlivé pivovary vaří speciálně pro pivní festival, letos stojí od 7,80 eura (téměř 190 korun) do 8,30 eura, tedy opět o bezmála půl eura více než loni.

Hlavní část pivních slavností se odehrává ve 14 velkých stanech a takzvaných slavnostních síních, do nichž dodává pěnivý mok šest „dvorních“ pivovarů Oktoberfestu - Augustiner, Spaten, Löwenbräu, Paulaner, Hofbräu a Hacker-Pschorr. V hangárech, které zvnějšku imitují selská stavení, se pije, zpívají se lidovky i popové hity a debužíruje na klobásách s kyselým zelím, kuřecích křidélkách nebo rožněných kačenách. Letos pravděpodobně naposled budou patřit k atmosféře stanů oblaka cigaretového kouře, neboť Bavorsko loni přijalo nejpřísnější protikuřácký zákon, zakazující kouřit ve všech restauračních prostorech. Letos má Oktoberfest výjimku.

Žije to však také venku mezi stany, kde se prohání mládež na kolotočích či horských dráhách, které spolu s dalšími atrakcemi, jako jsou domy hrůzy a střelnice, Oktoberfestu propůjčují spíš ráz obrovské poutě než pivního festivalu. Letos by na slavnosti mělo zavítat i několik světových celebrit včetně Britney Spearsové a Pamely Andersonové. Možná přijde i Michael Jackson či první dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová.     

Návštěvnice Oktoberfestu
Zdroj: ČT24/ČTK