Dánská turistka se ztratila v Dillí, znásilnil ji gang

Dillí - Dánská turistka se v indickém Dillí stala obětí hromadného znásilnění, když se ztratila poblíž svého hotelu. Policie už vyslýchá několik podezřelých. Před pár dny potkal stejný osud ženu z Polska. Pro Indky je sexuální násilí neustávající noční můra - násilníci mohou číhat kdekoliv.

Jednapadesátiletá Dánka se v úterý ztratila v Dillí. Zeptala se proto skupiny mužů na cestu k hotelu. Muži ji ale odlákali stranou, hromadně znásilnili a okradli. Útočníků bylo podle ní nejméně šest. Žena pak našla cestu do hotelu, kde o všem informovala manažera. Nyní probíhá vyšetřování. Dánka už ráno odletěla ze země.

Nový případ násilí na ženách následuje pouhých deset dní poté, co polskou turistku údajně zdrogoval a znásilnil řidič taxíku. Indická metropole je častými znásilněními nechvalně proslulá. Loni jich ženy nahlásily víc než 600.

Shobha Ojha, předsedkyně vládnoucí Strany kongresu

„Je velmi nešťastné, že se v naší zemi stávají podobné incidenty. Vrhá to na Indii špatné světlo. Musíme se mít všichni na pozoru - společnost, policie a hlavně politici, kteří musejí zajistit, aby se myšlení mužů v naší zemi změnilo.“

Tragický případ, který změnil legislativu

Jeden případ pak promluvil za všechny. Hromadné brutální znásilnění 23leté studentky v autobuse šokovalo celou zemi a informovala o něm média na celém světě. Indie si v prosinci připomněla rok od této tragické události.

Skupina šesti útočníků vlákala 16. prosince 2012 do autobusu v Dillí mladou ženu a jejího přítele, kteří se vraceli z kina. Ženu skoro hodinu v jedoucím vozidle brutálně znásilňovali, muže krutě zbili a pak oba nahé vyhodili na silnici. Studentka po dvou týdnech zraněním, která jí útočníci způsobili mimo jiné železnou tyčí, podlehla v nemocnici v Singapuru.

Nejmladšího z útočníků, jemuž bylo v době činu 17 let, soud pro nezletilé loni v srpnu odsoudil k tříletému trestu odnětí svobody. Šlo o maximální možný trest, který vzhledem k věku obžalovaného připouštěl zákon. Šestý muž, řidič autobusu a údajný vůdce gangu, byl loni v březnu nalezen v cele mrtvý. Prý spáchal sebevraždu.

Případ vyvolal v celé zemi protesty proti násilí na ženách a přiměl vládu ke změně zákonů na jejich ochranu. Zavedeno bylo třeba zkrácené trestní řízení pro sexuální násilníky. Tresty navíc nově hrozí i za stalking, šmírování a sexuální harašení. V reakci na otřesný případ Indie zavedla i speciální krizovou linku, ženy zakládají vlastní komanda.

V Dillí znásilnil gang dánskou turistku (zdroj: ČT24)

Do boje proti násilí na ženách vstoupily moderní technologie

Pro větší bezpečnost vsadily indické ženy i na chytré telefony. Než odejde Soniya Rana večer z práce, objedná si pomocí mobilu taxi. V SMS dostane jméno a telefonní číslo řidiče. A jakmile nasedne do auta, SMS přijde zase jejímu otci. „Každých 15 minut dostane můj otec informaci o mojí přesné poloze,“ popisuje dívka. S aplikací, která využívá GPS, přišla sama taxislužba. Snaží se tak ženy přesvědčit, že se cestování s ní bát nemusí. Řidiči jsou prověření a pod dohledem.

Užitečnou novinku vymysleli i vývojáři aplikací pro mobilní telefony - když se žena dostane do potíží, zmáčkne červené tlačítko. Zprávu s voláním o pomoc a ženinou přesnou polohou dostane ten, koho si předem zvolila. „Jedna žena nám řekla, že ji zachránilo to, že mohla díky aplikaci včas upozornit své rodiče. Když máte problémy, jen těžko můžete telefonovat, zmáčknout tlačítko a poslat SMS je ale jednoduché,“ říká manažer společnosti Telerik India Abhišek Kant.

Červené tlačítko má pomoct Indkám v nouzi
Zdroj: ČT24

Červené tlačítko se hodí i pro ty, které si jízdu taxíkem nemůžou dovolit. Každý den nasedají v Dillí do veřejné dopravy tisíce žen, další chodí pěšky. Těm jiná aplikace najde s pomocí kriminálních statistik nejbezpečnější cestu – a po trase zobrazí všechny policejní stanice. „Technologie není závislá na úřadech. Pokud státní správa nepracuje správně, technologie mi dává jistotu, že se můžu alespoň na něco spolehnout,“ chválí si aplikaci studentka Megha Arora. Problém je, že tuto jistotu si v Indii - stejně jako jízdu taxíkem - nemůže dovolit každý. Chytrý telefon má v miliardové zemi jen 50 milionů vyvolených. 

Horizont ČT24: Indkám v nouzi pomáhají chytré telefony (zdroj: ČT24)