Češka založila v USA síť úspěšných škol. Další má vzniknout i v Česku

Události: Češka v USA uspěla se svými školami (zdroj: ČT24)

Ve Washingtonu otevřeli druhou základní a střední školu BASIS, u jejíhož zrodu stála Češka Olga Blocková. Její zařízení si téměř za dvě desítky let získala výbornou reputaci i jinde ve Spojených státech. Blocková by ráda výhledově založila podobnou školu i v Česku.

Letošní předvolební smršť pohřbila v Americe jedno z témat, které do ní obvykle patří - vzdělání. A když už se o něm mluví, tak jen o dostupnosti toho vysokoškolského, ne nižšího, které dává dětem základy.

„Ani jeden ze dvou kandidátů nedokázal americké veřejnosti vysvětlit, že vzdělání je jedním z nejjistějších způsobů, jak zlepšit dětem vyhlídky,“ pozastavuje se ředitel škol BASIS Mark Reford.

Jedna ze škol BASIS
Zdroj: ČT24

Když Olga Blocková vyměnila Prahu za arizonskou poušť, nebyla spokojená se školou pro dceru. Před osmnácti lety proto založila vlastní. „Děti jsou všude stejné. Chtějí se učit. Když jim dáte dobrý program, bude to fungovat,“ věří Blocková. Ve školách BASIS to zatím funguje - od Arizony přes Kalifornii a New York až po Washington.

BASIS míchá koktejl dvou přístupů k výuce: středovropský důraz na matematiku a přírodní vědy s kreativitou Silicon Valley.

Studenti z BASIS snesou dle OECD srovnání s nejlepšími školami na světě. Američtí žáci přitom v matematice nebo čtení patří obecně spíš mezi průměr. „V USA vidíme určité zlepšení, co se týče uzavírání nůžek mezi studenty a školami (sociálně a ekonomicky) nejvíc znevýhodněnými a těmi, které jsou na tom lépe,“ říká analytik OECD Tue Halgreen.

Žáci v jedné ze škol BASIS pracují na solární troubě
Zdroj: ČT24

Ve Washingtonu má BASIS hned dvě školy. První je zdarma, v nově otevřené (už 25. na území USA) se platí i víc než půl milionu korun ročně. „Zakládáme školy tam, kde žijí nejchytřejší lidi a kde rodinám nejvíc záleží na vzdělání,“ vysvětluje Mark Reford. Do čtyř let přibude na mapu sítě škol BASIS i Praha - jako první město v Evropě.