Češi pomáhají v Mongolsku s opravou nemocnice

Ulanbátar - Mongolsko je zemí s nejnižší hustotou zalidnění na světě. Na kilometru čtverečním tam žijí v průměru méně než dva lidé, a tak je pro tuto chudou zemi velmi komplikované zajistit lidem v odlehlých oblastech základní služby, především zdravotnictví. Mongolsku v tom pomáhá nyní Česko - v poušti Gobi na západě země opravuje nemocnici. Projekt souvisí s transportem koní Převalského do této oblasti.

Sestra, které je 53 let a široko daleko jde o jediného člověka se zdravotnickým vzděláním, má na starosti přibližně tisíc lidí v okruhu zhruba 40 kilometrů. Nemocnice je v dezolátním stavu. Pacienti, kteří se nedokáží vyléčit sami, musejí do 80 kilometrů vzdáleného centra za horami, kam se v zimě ani nedá projet. Taková je realita v Mongolsku.

Pomoci by nyní měly české peníze. Rozvojová agentura ze státní kasy posílá na rekonstrukci nemocnice 700 tisíc korun. Až bude nemocnice hotová, přijde i stálý lékař. „Tady budou kamna a tady budeme skladovat palivo,“ podotkl jeden z místních obyvatel.

Projekt dostala na starost pražská zoo, která do oblasti přivezla před pár dny čtyři klisny koně Převalského. „Tato aktivita vyšla z diskuse s vesničany, kteří nemocnici ve špatném stavu označili za klíčový problém,“ poznamenala Lenka Bartůňková, zástupkyně zoo. 

Koně Převalského z pražské zoo v mongolské stepi
Zdroj: ČT24

Zdejší děti se o koni Převalského učí od mládí a zpívají o něm dokonce písně. Do 60. let 20. století tu kůň přirozeně žil. Do dneška ale vydržel jen za ploty zoologických zahrad mimo Mongolsko. „V současnosti tady žije 80 koní, ale teprve až jich bude přes 500, dokáží přežít sami,“ podotkl Enkhsaikhan Namtar z mezinárodní skupiny pro záchranu koní Převalského ITG. 

Rekordmankou mezi koňmi přivezenými ze zoologických zahrad je česká Zeta, která už v Mongolsku žije 14 let. Bez problémů se zapojila do stáda a porodila již osm mláďat.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)