Britští vědci vyvíjejí extra silné magnety

Cambridge - Inženýři v britském Cambridge pracují na nové technologii vývoje magnetů ze supravodivých materiálů. Ty jsou daleko silnější, než mohou být ty běžné. Magnet s průměrem 2,5 centimetru by měl udržet i sedmitunové auto. Zatím sice fungují jen při velmi nízké teplotě, v budoucnu by ale mohly podstatně změnit nejrůznější přístroje, ve kterých se využívají. Už nyní je technologie účinným magnetem na peníze. Vývoj totiž bedlivě sledují výrobci elektromotorů, větrných turbín nebo třeba lékařských přístrojů.

Inženýři Cambridgeské univerzity využívají už známé supravodivé materiály, jako jsou některé kovy nebo speciální keramické hmoty. „Děláme magnety menší a silnější, měníme a rozšiřujeme tak možnosti jejich využití. Jsou taky daleko levnější,“ uvedl inženýr Tim Coombs z Cambridgeské univerzity.

Stálé magnetické pole se v supravodiči vytvoří pomocí běžného magnetu a opakovaných vln tepla. Během celého procesu je supravodič chlazený v kapalném dusíku. „Tekutý dusík je běžně dostupný materiál, stojí asi tolik jako mléko. Supravodič zchladí na minus 200 stupňů Celsia,“ vysvětlil Coombs.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Menší a levnější magnety znamenají i menší a levnější stroje. Jenže fungují právě jen prudce zchlazené. Zatím se proto využívají hlavně ve vědě. „Pořád tam zůstává problém s nízkou teplotou, takže pro domácnosti se to hned tak nevyužije. Ale kdo ví, možná, že výhody natolik převáží, že se toho dočkáme i v nějakých obyčejnějších aplikacích,“ řekl fyzik Jaroslav Kousal z Matematicko-fyzikální fakulty UK.