Británie vyhostila izraelského diplomata kvůli vraždě v Dubaji

Londýn - Británie vyhostila izraelského diplomata kvůli padělaným britským pasům použitým při vraždě člena palestinského hnutí Hamas v lednu v Dubaji. V britském parlamentu to dnes oznámil britský ministr zahraničí David Miliband. Jméno vypovězeného diplomata uvedeno nebylo. Izrael tento krok nebude oplácet vyhoštěním nějakého britského diplomata, odmítá ale obvinění, že by vraždu spáchali jeho agenti. Miliband přitom po Izraeli žádal plnou spolupráci při vyšetřování toho, jak se pasy žijících Britů dostaly do rukou údajných atentátníků.

Podle Milibanda vyšetřování vedené britskými úřady ukázalo, že Izrael je odpovědný za zneužití 12 britských pasů použitých při celé akci. „Takové jednání není možné tolerovat, ohrožuje bezpečnost britských občanů a ukazuje hlubokou lhostejnost vůči suverenitě Británie,“ zdůraznil ministr s tím, že celou situaci zhoršuje, že jde o spřátelenou zemi. O celé věci také informoval svého izraelského kolegu Avigdora Liebermana a předal mu dopis žádající o záruku, že se nic takového již nebude opakovat. Postup vlády podpořila také konzervativní opozice.

Zavražděný Mahmúd Mabhúh byl nákupčím zbraní pro radikální palestinské hnutí Hamas, které je rozhodným odpůrcem Izraele. Izraelská tajná služba Mossad ho měla v čele svého seznamu hledaných osob. „Nevím, proč všichni mluví o tom, že pasy využil izraelský Mossad. Neexistuje žádný důkaz. Zneužít je mohla zpravodajská služba kterékoli jiné země,“ prohlásil Lieberman.

Reportáž Adama Kautského (zdroj: ČT24)

David Miliband:

„Nemáme důkazy, že by byl Izrael zapojený přímo do vraždy. Ale máme důkazy o tom, že se podílel na falšování dokladů. Takové nerespektování suverenity Spojeného království je naprosto nepřípustné.“

Izrael není v lehké pozici. Poté, co rozhodnutím pokračovat ve stavbě domů ve východním Jeruzalémě rozčílil Spojené státy, se od něj odvracejí i další spojenci. Stejně tvrdý postup jako Británie už zvažuje Francie i Austrálie.

Izraelský velvyslanec v Londýně Ron Prosor prohlásil, že je „zklamán rozhodnutím britské vlády“. Zdůraznil ale, že vztahy s Británií jsou důležité pro obě strany. Miliband rovněž ujistil, že Británie má s Izraelem historické a pevné vztahy. „Nemám pochyb o tom, že tomu tak bude i nadále,“ zdůraznil. Podle něj musí být strategické partnerství obou zemí založeno na důvěře a transparentnosti.

Dubajští vyšetřovatelé obviňují Mossad

Mabhúh byl 20. ledna nalezen mrtvý v hotelovém pokoji v Dubaji ve Spojených arabských emirátech (SAE). Bezpečnost tohoto státu záhy identifikovala třicetičlennou skupinu údajných vrahů a jejich pomocníků a otevřeně z vraždy obvinila Mossad. Izraelský tisk dával nepokrytě najevo, že muže skutečně zlikvidovala tato tajná služba.

Všech 30 údajných pachatelů a spolupachatelů prý bylo v SAE na zfalšované pasy několika evropských států, mezi nimi i Británie, a dále Austrálie. Všechny tyto země se proti zneužití pasů ohradily.