Americká armáda projevila zájem o spolupráci s ČVUT na technických výzkumech

Praha - Čeští vědci z Fakulty kybernetiky Českého vysokého učení technického by se v budoucnu mohli podílet na zámořském armádním výzkumu. Američané oceňují kvality a vývoj české vědecké obce na poli technologií u speciálních obranných strojů a nabízejí podíl na armádním výzkumu. Zajímají se především o výsledky tzv. stereoskopického zobrazování, které v současnosti zaměstnává pracovníky Centra strojového vnímání na ČVUT. Vedoucí Centra Václav Hlaváč projevený zájem oceňuje a doufá, že spolupráce přinese kromě prestiže a nových nápadů i větší finance do výzkumu.

Hned 119 průmyslových a vědeckých institucí z Česka figuruje seznamu společností, které by se mohli v budoucnu výrazně podílet na technickém rozvoji amerického obranného systému. Již ve středu byla mezi českou a americkou stranou vytvořena předběžná dohoda o společném postupu. K jejímu podepsání by podle náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara mohlo dojít v horizontu dvou, čí třech měsíců. Velitel americkém protiraketové obrany Henry Obering dnes uznal světový význam České republiky pro vědu a vyjádřil enormní zájem o Hlaváčův projekt, umožňující v budoucnu například vývoj armádních vozidel a bezpilotních letadel.

Celkem 30 pracovníků osloveného týmu zkoumá podmínky trojrozměrného zobrazení, které je vytvořeno pomocí vyhodnocení několika snímků. Inovativní forma zobrazování z Centra strojového vnímání má široké využití. S jeho pomocí lze snímat okolní prostředí a vytvářet počítačové profily okolní krajiny. Lze tak úspěšně sestrojit trojrozměrný model budov či jiných objektů. „Například automatické vozítko, které je vybaveno několika kamerami, je s touto metodou schopno rekonstruovat přesnou trojrozměrnou trasu, na které se pohybuje,“ uvedl Hlaváč. Vozítko může tímto způsobem také prozkoumávat budovy po požáru, do nichž je pro lidi vstup nebezpečný.

Čeští vědci si váží amerického zájmu také kvůli ohromnému množství pracovních příležitostí, které se s případnou spoluprácí nově otevřou. Dohoda o působení některých vědců na amerických pracovištích se odvíjí od úspěšného podepsání smlouvy o výstavbě radarové základny v Brdech. Češi nabízejí své služby i v jiných oblastech vědeckého zkoumání - nanotechnologii, mikrosatelitech,zpracováním signálů či ochraně proti biologickým zbraním.