Akademie věd bude mít nového předsedu – šanci mají Syková a Drahoš

Praha – Do včerejší půlnoci bylo možné podávat nominace na nového předsedu Akademie věd. Podle nich se v prosincové volbě utkají šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková a dosavadní místopředseda akademie Jiří Drahoš, další nominace nedorazily. Nynější předseda AV Václav Pačes svoji funkci obhajovat nechce.

Kandidáti: citovaná přírodovědkyně… 

Eva Syková, která je profesorkou v oboru fyziologie a patologické fyziologie, se zabývá především výzkumem a využitím kmenových buněk. Je jednou z nejčastěji citovaných českých vědkyň a vědců, má podíl na čtyřech patentech. Stane-li v čele Akademie věd, bude po Heleně Illnerové teprve druhou ženou na tomto postu. AV by se podle ní měla soustředit na základní výzkum, nebrání se prý ani aplikovanému výzkumu, jsou-li pro něj dobré podmínky.

Syková prosazuje spolufinancování výzkumu z veřejných i soukromých prostředků. Nedávno při svém ústavu založila Inovační biomedicínské centrum, které má propojovat vědu s podniky a usnadňovat pronikání vědeckých objevů do praxe.

… a významný chemický inženýr

Jiří Drahoš je expert na vícefázové chemické reaktory. Je spolupodepsán pod devatenácti patenty. Již dnes má významné funkce v důležitých vědeckých institucích - je mimo jiné místopředsedou české Akademie věd a prezidentem Evropské federace chemického inženýrství.

Stane-li Drahoš – od roku 2003 profesor VŠCHT – v čele Akademie věd, chce se zaměřit na zlepšování výzkumu. Instituce v něm prý má rezervy, říká ale, že kvalita výzkumu je to jediné, co opravňuje existenci neuniverzitní vědecké instituce. Důležité jsou podle Drahoše také vztahy s vysokými školami. Akademii hodlá otevřít mladým vědcům ze zahraničí, zejména v oborech, kde se nedostává těch českých.

Pačes není spokojen se zájmem o předsednický post

Dosavadní předseda Akademie věd Václav Pačes uvedl, že se mu nelíbí, že se o vedení jeho instituce utkají pouze dva kandidáti: „Doufal jsem, že bude kandidátů víc. Dokonce jsem si přál, aby tam byl někdo z humanitních a společenských věd. K tomu nedošlo.“ Humanitní a společenskovědní obory si podle něj často stěžují, že je přírodovědci odstrkují.

Letos v květnu se jako o kandidátovi hovořilo o místopředsedovi akademie, historikovi Jaroslavu Pánkovi. Ten se však o předsednické křeslo ucházet nechce. Odmítá ale, že by společenské vědy někdo v akademii diskriminoval. Poslední společenský vědec v čele AV byl ovšem Zdeněk Nejedlý, který vedl tehdejší Československou akademii věd do roku 1962.

Jednotlivé ústavy nyní mají podle Pačese dva měsíce na diskusi o tom, kterého z kandidátů podpoří. Volby se budou konat v prosinci. Kandidáta, kterého Akademický sněm zvolí, pak projedná vláda a návrh předloží prezidentovi Václavu Klausovi ke jmenování. Nový předseda převezme funkci na Akademickém sněmu příští rok 24. března.